volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Cate Blanchett na čelu žirije 77. beneškega filmskega festivala

Deli na:
Cate Blanchett na čelu žirije 77. beneškega filmskega festivala

Cate Blanchett - Foto: Profimedia

Avstralska filmska igralka in dvakratna oskarjevka Cate Blanchett bo predsedovala mednarodni žiriji 77. filmskega festivala v Benetkah, ki bo podelala tudi zlatega leva za najboljši film festivala, so sporočili organizatorji. Festival bo potekal od 2. do 12. septembra.

Kot piše na spletni strani Ustanove Beneški bienale, je upravni odbor, ki mu predseduje Paolo Baratta, odločitev sprejel 10. januarja na priporočilo direktorja beneškega filmskega festivala Alberta Barbere.

Cate Blanchett je v izjavi za javnost zapisala, da vsako leto nestrpno pričakuje beneški filmski festival in da je izbor filmov, ki jih prikažejo na festivalu, vedno presenetljiv in izjemen. Beneški filmski festival je označila kot enega najbolj privlačnih na svetu, in dodala, da je pravi praznik provokativnega in navdihujočega filmskega medija v vseh njegovih oblikah. "Predsedovanje žiriji letošnjega festivala mi bo v užitek in zadovoljstvo," so njene besede povzeli na spletni strani.

Barbera je igralko označil kot "ikono sodobnega filma, ki je ustvarjala pod vodstvom največjih režiserjev zadnjih dveh desetletij in ki jo občinstvo obožuje". Izpostavil je tudi njena humanitarna in naravovarstvena prizadevanja ter zavzemanje za enakopravnost žensk v filmski industriji. "Njen izjemen igralski talent v kombinaciji z njeno edinstveno inteligenco ter iskreno predanostjo kinematografiji so idealne lastnosti za predsednico žirije," so njegove besede povzeli na spletni strani Ustanove Beneški bienale.



Kot je še povedal Barbera, mu bo v veliko veselje avstralsko igralko ponovno pozdraviti v Benetkah v tej novi vlogi. V Benetkah ga je že navdušila z vlogama v filmu Elizabeta (režija Shekhar Kapur, 1998) in Bob Dylan: 7 obrazov (Todd Haynes, 2007).

Cate Blanchett je leta 2018 predsedovala žiriji filmskega festivala v francoskem Cannesu. Tedaj je bila tudi med 82 ženskami, filmskimi igralkami, režiserkami in producentkami, ki so s skupnim nastopom na rdeči preprogi zahtevale enakopravnost med spoloma.

Lani je mednarodni žiriji beneškega filmskega festivala predsedovala argentinska režiserka Lucrecia Martel.