900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Benetkah se začenja 76. filmski festival

Deli na:
V Benetkah se začenja 76. filmski festival

Zlati lev - Foto: Reuters

V Benetkah se bo danes začel 76. mednarodni filmski festival. V tekmovalnem programu bo prikazal 21 celovečercev, med njimi nove filme režiserjev Romana Polanskega, Stevena Soderbergha, Royja Anderssona in Todda Phillipsa. Zlatega leva za življenjsko delo bosta dobila Julie Andrews in Pedro Almodovar. Festival se bo končal 7. septembra.

Za otvoritveni film so organizatorji izbrali The Truth Hirokazuja Kore-Ede, prvi film, ki ga je japonski režiser režiral v tujini in pri tem sodeloval z dvema velikima francoskima igralkama - Catherine Deneuve in Juliette Binoche. Po njegovih besedah prinaša malo družinsko zgodbo, ki se odvija pretežno med štirimi stenami.

Mednarodni žiriji, ki bo podelila osem nagrad, tudi zlatega leva za najboljši film, predseduje argentinska režiserka Lucrecia Martel. Zlatega leva za življenjsko delo pa bosta dobila britanska igralka Julie Andrews in Almodovar, po mnenju organizatorjev festivala "največji in najbolj vplivni španski režiser" po Luisu Bunuelu.

Prva se je v spomin številnih gledalcev zapisala z vlogama v filmskih muzikalih Mary Poppins ter Moje pesmi, moje sanje, drugi je v svoji karieri režiral 21 igranih filmov, med katerimi so Ženske na robu živčnega zloma, Zveži me!, Visoke pete ter Vse o moji materi, ki mu je leta 2000 prinesla oskarja za najboljši tujejezični film.

Na festivalu pričakujejo številne zvezdnike. Po rdeči preprogi se bodo med drugim sprehodili Meryl Streep, Brad Pitt, Johnny Depp, Scarlett Johansson in Robert Pattinson.

Na mednarodnem tednu filmskih kritikov kot neodvisni sekciji festivala pa bo 3. septembra svetovna premiera kratkega igranega filma Fosca scenaristke in režiserke Marie Chiare Venturini, nastalega v italijansko-slovenski koprodukciji.