Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Šarec je povsem nesposoben politik. A ob takem Janši je še Šarec kralj na Betajnovi!

Deli na:
Šarec je povsem nesposoben politik. A ob takem Janši je še Šarec kralj na Betajnovi!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Ob obletnici izvolitve za premierja Marjan Šarec vsak dan znova potrjuje, da ni za nobeno rabo. Ni zmožen rešiti niti enega samega problema – od vsakodnevnih ilegalnih prehodov migrantov do vedno pogostejših napadov zveri – Šarca ni nikjer. Edino jezik skozi otresa, se svaljka z ene proslave na drugo, tvita v tri krasne in prelaga odgovornost na druge.

Krive so prejšnje vlade, kriva je EU, krivi so Hrvatje, kriva je petglava koalicija plus Levica, kriv je bogvekdo, samo Šarec ne, ki je na oblasti že leto dni in ima v rokah škarje in platno. Kljub nesposobnosti ima še vedno visoko javnomnenjsko podporo, ker razdeljuje davkoplačevalski denar na vse strani in si tako kupuje priljubljenost na račun bodočih rodov.

Namesto njega dela tudi njegovo ministrstvo za propagando, levičarski dominantni mediji, ki ga kujejo med zvezde in njegovi nesposobnosti ploskajo vsak dan. To je piškotek za Šarčevo udinjanje Levici, čeprav vedno znova v škodo naše države, pa naj gre za razmetavanje proračunskega denarja, odnos do migrantov ali odstrel medvedov in volkov.

Za Šarca je preprosto vsak problem pretežek. Sam pravi, da se bojda trudi, vendar dlje od kakega poceni dovtipa redko pride. Vzemimo žgoč problem že skoraj vsakodnevnih napadov zveri. Po junijskem napadu medveda na upokojenko pri Želimljah je Šarec zaigral odločnost in zabrusil: »Vse ima svoje meje, tudi skrb za okolje. Ko pride do človeške žrtve, ni nikjer ne sodišč, ne drugih organizacij. Vsi obmolknejo.«

Skoraj dva meseca pozneje se ni nič obrnilo na bolje, saj Levica še naprej daje prednost zverem pred ljudmi, Šarec pa svojemu stolčku pred skrbjo za varnost državljanov in Slovenijo spreminja v zverinjak. Ob nedavnih protestih kmetov, peticijah za odstrel in vedno pogostejših pozivih, da je treba nekaj ukreniti, je Šarčev minister Simon Zajc bežal pred odgovornostjo kot zajec pred tropom volkov in navijal za sobivanje?! A je imel v mislih sobivanje Šarčeve koalicije z Levico?

Tudi glede ilegalnih migrantov Šarec nič ne ukrene, ker se udinja Levici in s tem Slovenijo namerno spreminja v migrantski žep, saj vse naše druge sosede varujejo mejo. Levico namreč skrbi human odnos do zveri in do ilegalnih migrantov, za lastne državljane pa jim ni kaj dosti mar.

Podobno Šarec ne ukrepa proti vedno večjemu problemu ilegalnih prehodov migrantov, ki so se letos povečali skoraj za 50 odstotkov, temveč zgolj otresa z jezikom. Kakšen poceni šov je uprizoril v začetku julija, ko se je s svojim svetovalcem Damirjem Črnčecem skotalil do meje, zaigral veliko angažiranost v kavbojkah in srajci z zavihanimi rokavi. Še en kostum za naivno občinstvo, kateremu je kot običajno pokal face – in gremo naprej, vse po starem.

Tudi glede ilegalnih migrantov Šarec nič ne ukrene, ker se udinja Levici in s tem Slovenijo namerno spreminja v migrantski žep, saj vse naše druge sosede varujejo mejo. Levico namreč skrbi human odnos do zveri in do ilegalnih migrantov, za lastne državljane pa jim ni kaj dosti mar. Vendar je za to kriv Šarec, ki je kot premier prisegel, da bo služil interesom vseh državljanov, ne interesom Levice in lobijev, ki Levico podpirajo!

Šarec je pred lanskimi parlamentarnimi volitvami na veliko otresal z jezikom, da v novo gospodarsko krizo ne smemo vstopiti z nenapolnjenimi kaščami v državnem proračunu. No, ko se je Šarec zavihtel na oblast, je naredil ravno nasprotno. Namerno je preslišal številna opozorila ekonomistov doma in v tujini, da bi morala vlada v razmerah debelih krav ustvariti bistveno večje presežke državnega proračuna.

Tako je znova vse tiho bilo, ko je konec junija statistični urad objavil zaskrbljujoče poročilo Država začela leto 2019 z minimalnim presežkom (Surs, 28. 6. 2019), po katerem je presežek države v prvem četrtletju letos znašal le še borne štiri milijone evrov. Po navedbah Sursa se je stanje javnih financah v primerjavi z lani poslabšalo, na curljanje v Šarčevi proračunski kašči pa je vplivala predvsem visoka rast izdatkov državnega proračuna, ki je – pozor! – prvič po letu 2016 višja od sicer visoke rasti proračunskih prihodkov. Da, bralke in bralci, pravilno ste prebrali: Šarec v času deblih krav tako vestno skrbi za polno proračunsko kaščo, da je ta vse bolj prazna!

Šarec je pri proračunski politiki raje prisluhnil svojemu neuradnemu svetovalcu Jožetu Damijanu, ki danes Šarčevi vladi že veselo svetuje, da je treba biti pri izbiri izvajalcev gradbenih projektov »pozoren na izbor ponudnikov opreme in izvajalcev. Kot sem že pisal pred mesecem dni, za domačo gospodarsko aktivnost, za zaposlene in proračun ni nepomembno, kdo – domači ali tuji – ponudnik dobi posel na razpisih.« (Damijanblog, 14. 8. 2019)

Halo!? A smo pravilno prebrali? Še dobro, da ta tip ni postal guverner Banke Slovenije! Damijan predsednika vlade Šarca namreč javno napeljuje, naj se pri razpisih ne upošteva razpisnih meril, zakonov, načel transparentnosti in pravne države, ampak narodno pripadnost izvajalcev del. In to kljub temu, da smo bili v Sloveniji leta 1998 na Zemonu že priče razvpitemu kartelnemu dogovoru gradbincev o sodelovanju pri gradnji avtocestnega križa z namenom zaščite slovenskih gradbenih izvajalcev pred tujimi.

Vsi vemo, kako neslavno se je končala zaščita »nacionalnega interesa« pri gradnji avtocestnega križa – davkoplačevalci smo ga krepko preplačali, napihnjeni gradbeni balon je pokončal številna zadolžena gradbena podjetja, ki so končala na plečih davkoplačevalcev v več milijardni luknji slabe banke, nekateri njihovi lastniki pa v zaporu. Ni čudno, da je Šarčev neuradni svetovalec Damijan javno razglasil grobarja Merkurja, gospodarskega kriminalca in zapornika iz Doba Bineta Kordeža za poštenjakarja! Vendar briga vse to Šarca, on bo še naprej ošabno govoril kritikom: samo tvitajte, tvitajte, kaj mi pa morete.

No, Šarec je imel v svojem prvem letu lahko delo. In to ne zgolj zaradi razsipavanja davkoplačevalskega denarja in podpore levih dominantnih medijev. Za svoj uspeh se mora med drugim zahvaliti tudi opoziciji, še zlasti SDS z Janezom Janšo na čelu, ki vso svojo energijo vlaga v sistematično čistko na desnici in zatiranje svobode govora. Ob takem Janši je celo nesposobni Šarec kralj na Betajnovi.