Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Šarec je kot Kitajci. Vse je zavozil, zdaj pa še jezika in vsem soli pamet!

Deli na:
Šarec je kot Kitajci. Vse je zavozil, zdaj pa še jezika in vsem soli pamet!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Šarec se obnaša kot Kitajci, ki so krivi za pandemijo koronavirusa, ki je prizadela ves svet, vendar nesramno opletajo z jezikom, kaj naj drugi počnejo, obtožujejo druge države za svoje napake in si izmišljajo teorije zarote, namesto da bi se opravičili. Podobno se bi moral Šarec opravičiti vsem državljanom Slovenije, da nas je kot premier pripeljal v krizo povsem nepripravljene in brez pravočasnega odziva na koronavirus. A se seveda ne bo, ker je tik pred izbruhom pandemije stisnil rep med noge.

O Šarčevem katastrofalnem vodenju vlade veliko pove že njegova izjava 27. februarja 2020, ko so postajale razmere v Italiji zaradi korona virusa že dramatične: »Tisti, ki so pozivali k zaprtju meja, le širijo paniko.« Namesto da bi Šarec pravočasno zaprl mejo z Italijo, je pozive k zaprtju vehementno razglasil za širjenje panike.

Kljub temu, da se Šarec ni ustrezno odzval na koronakrizo, zdaj še naprej na veliko otresa z jezikom in pri drugih išče krivdo za lastno nesposobnost. Šarec je lani pametnikoval »na dolgi rok smo vsi mrtvi«, zaradi njegove kratkovidne politike pa bi bili lahko mrtvi že na kratek rok!

Enako nastopaško sta Šarec in njegova LMŠ v državnozborski razpravi o protikriznem koronazakonu zagnala vik in krik, da tri milijarde evrov ni majhna številka in od finančnega ministra Širclja zahtevala zagotovilo, »da države in državljanov ne bo bolela glava, ko bo vse to mimo«. A daj no, Šarec, a ne bi raje skupaj s svojo stranko molčal?

Če bi Šarec v času gospodarske rasti ustvaril večje proračunske presežke, bi se država sedaj med krizo manj zadolžila. To drži kot pribito: ob lanskih rekordnih 10,1 milijarde evrov prihodkov državnega proračuna je Šarcu uspelo ustvariti le borih 224 milijonov evrov proračunskega presežka. In še to velik del na račun nižjih obresti, ne Šarčevega varčevanja!

Na nezadostno varčevanje v času Šarčeve vlade sem opozarjala v številnih kolumnah, ko sem Šarcu očitala, da brezglavo razmetava davkoplačevalski denar in deli proračunske bombončke na vse strani za podkupovanje naklonjenosti volilnega telesa. Nazadnje konec novembra lani ob sprejetju dvoletnega proračuna v kolumni To je večja bomba od Šarčeve domnevne ljubice. Ko bo počila, nas bo vse močno bolela glava!, v kateri  sem opozorila, da »Šarčevi proračunski bomboni v resnici postajajo en velik proračunski balon. Ali točneje: proračunska tempirana  bomba. Ko bo počila, nas bo vse močno bolela glava!«

Z odstopom se je Šarec rešil, saj je kot veliki srečko pobegnil pred najtežjimi časi po drugi svetovni vojni, medtem ko ni znal dobro krmariti niti v najboljših časih, temveč je Slovenijo povsem zavozil in nas pustil v blatu.

Zdaj, ko je kriza postala realnost in je Šarčeva tempirana proračunska bomba počila, Šarec še vedno ne utihne, ampak še naprej javno jezika. Kot tudi ne utihne Šarčev neuradni svetovalec, ekonomist Jože P. Damijan, ki je bil v času debelih krav med glavnimi nasprotniki večjega varčevanja države.

Šarec se je na javne kritike, da ne varčuje dovolj za čas krize, skliceval ravno na Damijana. Danes isti Damijan javno poziva vlado, da državo zadolži za neverjetnih pet milijard evrov. In prav ta Damijan se je tik pred zadnjo krizo leta 2008 na vrhu kreditnega balona do vratu zadolžil v švicarjih in zdaj v isto godljo potiska še celotno državo!

Kako zavožena, kratkovidna in nepreudarna je bila v resnici Šarčeva vlada, kaže vsem znani primer silovitih Šarčevih napadov na Banko Slovenije pred izbruhom krize lani novembra, o čemer sem prav tako pisala v kolumni Kaj imata skupnega premier Šarec in kriminalec z Doba Bine Kordež? Tukaj je odgovor!. Guverner Vasle je tedaj Šarcu javno povedal, da je centralna banka omejila tvegano kreditiranje prebivalstva, ker bodo ob prvi krizi ravno prebivalci z nižjimi dohodki najbolj nastradali. Le nekaj mesec pozneje je izbruhnila kriza in potrdila zgrešenost Šarčevega podpihovanja kreditnega balona.

Vendar tudi to ni ustavilo Šarca, ki je še pred nekaj meseci zahteval kreditiranje do nezavesti, zdaj pa skupaj s svojo LMŠ zahteva povsem nasprotno, da banke zaradi krize odložijo plačilo potrošniških kreditov in ne obračunavajo niti obresti. In takšen kratkoviden, nepremišljen in nepreudaren človek je bil premier Slovenije?! Lahko se samo primemo za glavo!

Izbruh koronakrize je na Šarčevem primeru pokazal, da sreča ne pomaga pogumnim, temveč strahopetnim in nesposobnim, kot je Šarec. Z odstopom se je Šarec rešil, saj je kot veliki srečko pobegnil pred najtežjimi časi po drugi svetovni vojni, medtem ko ni znal dobro krmariti niti v najboljših časih, temveč je Slovenijo povsem zavozil in nas pustil v blatu.