favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

To je večja bomba od Šarčeve domnevne ljubice. Ko bo počila, nas bo vse močno bolela glava!

Deli na:
To je večja bomba od Šarčeve domnevne ljubice. Ko bo počila, nas bo vse močno bolela glava!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Mediji se na veliko ukvarjajo z domnevno Šarčevo ljubico in njeno zaposlitvijo, ne pa s Šarčevimi škodljivimi dejanji, s katerimi nas lahko vse spravi na kant.

V zameno za čim višjo javnomnenjsko podporo je za Šarca vsak dan črni petek, Miklavž, božič in novo leto, ko na naš račun deli proračunska darila. Briga ga, kdo bo vse to plačal. Njemu je najpomembnejše, da pred volivci seka, pa naj stane, kolikor hoče! Samo, da vsem ugaja. Zato je pred vstopom v politiko prvo postal komedijant in se občinstvu prikupil s smehom. 

Po vstopu v lokalno politiko je podkupovanje s smehom zamenjal z dobrikanjem volivcem z razmetavanjem davkoplačevalskega denarja. Kot dolgoletni župan je občini Kamnik pridelal lep minus in svojo občinsko »kaščo« spremenil v ementalec sir. To prakso nadaljuje že več kot leto dni na premierskem stolčku, kjer dela vse, da bi ga imeli čim bolj radi in na vse strani radodarno deli davkoplačevalski denar, kot smo videli ob sprejetju rekordnega proračuna za leti 2020 in 2021.

Takoj po prevzemu oblasti je prvo radodarno povečal plače v javnem sektorju, dvignil pokojnine in druge socialne transferje, podprl dvig minimalne plače in zdaj nekaterim še znižal davke, ne da bi hkrati znižal proračunske odhodke. Prejšnji petek se je Šarčeva LMŠ na tviterju na veliko hvalila, kako na vse strani razmetava proračunski denar in komu je vse podarila bombonček.

Če je Šarec kot Serpentinšek svojo uspešnost meril s smehom in aplavzom občinstva, jo kot politik meri z javnomnenjsko podporo in deljenjem proračunskih bombončkov. Zdaj za Šarca velja: Marjan vse najbolj nasmeji in si srca vseh osvoji, ko jim tuj denar veselo deli!

Šarec se je še pred lanskimi parlamentarnimi volitvami na veliko zaklinjal, da Slovenija v novo gospodarsko krizo ne smemo vstopiti z nenapolnjenimi »kaščami« v državnem proračunu. No, ko se je Šarec zavihtel na oblast, je naredil ravno nasprotno. Po prevzemu oblasti je namerno preslišal številna opozorila ekonomistov doma in v tujini, da bi morala vlada v razmerah debelih krav ustvariti bistveno večje presežke državnega proračuna, kot jih dejansko ustvarja njegova vlada.

Kljub visoki gospodarski rasti Šarec v času debelih krav ni do vrha napolnil proračunske kašče za krizni čas suhih krav, saj je po navedbah statističnega urada stanje v javnih financah letos v primerjavi z lani poslabšalo: v prvi polovici lanskega leta, ko Šarec še ni bil predsednik vlade, je imel državni proračun 149 milijonov evrov presežka, letos v istem obdobju samo še 61 milijonov evrov (Surs, 30. 9. 2019).

Na curljanje v Šarčevi proračunski »kašči« je vplivala predvsem visoka rast izdatkov državnega proračuna, ki je bila pod Šarcem prvič po letu 2016 višja od sicer visoke rasti proračunskih prihodkov. Šarec v času deblih krav tako vestno skrbi za polno proračunsko kaščo, da je kašča vse bolj prazna, ne polna!

Kako zanič je v resnici Šarec kot predsednik vlade, je lepo pokazal neuspeli poskus vladne koalicije, da ukine sporni dodatek za delovno aktivnost, ki se izplačuje delovno aktivnim prejemnikom denarne socialne pomoči. Gre za v nebo vpijočo anomalijo na trgu dela, ki močno obremenjuje državno blagajno, saj se je število prejemnikov denarne socialne pomoči kljub rekordno nizki brezposelnosti od krize skoraj podvojilo.

Šarčevi proračunski bomboni, s katerimi razmetava na vse strani, v resnici postajajo en velik proračunski balon. Ali točneje: proračunska tempirana  bomba. Ko bo počila, nas bo vse močno bolela glava!

Normalno bi bilo ravno obratno, da bi se njihovo število razpolovilo! Ko bo prišla kriza, bo šla brezposelnost v nebo in z njo tudi proračunski odhodki. Šarec v času debelih krav ni sposoben izvesti niti ene same uboge reforme, ki bi volivcem nekaj malega vzela, kot je denimo ukinitev dodatka na delovno aktivnost. Kje pa – Šarec se na smrt boji, da bi se volivcem zameril in bi mu obrnili hrbet. Kako neuspešen bo potem šele v času suhih krav, ko bo nezadovoljstvo volivcev na višku in bodo vsi na ulicah?! 

Ne pozabimo, da je imela slovenska država pred zadnjo krizo le osem milijard evrov državnega dolga, lani že 32 milijarde evrov, torej štirikrat več! Na višku gospodarske krize leta 2012/13 se naša država kljub bistveno nižjem državnemu dolgu od današnjega ni mogla zadolžiti. Ob novi krizi, ko bo počil Šarčev proračunski balon, bodo kreditodajalci od nas zahtevali novo zategovanje pasu.

Ampak briga Šarca za vse to! Šarčev finančni minister Bertoncelj se je minuli teden med sprejemanjem dvoletnega proračuna raje hvalil, da ima baje Slovenija enega najboljših proračunov med evrskimi državami, medtem ko je iz Bruslja istočasno prišlo opozorilo Evropske komisije, ki je zaskrbljena nad Šarčevim proračunom. Bolj ko se Šarčevi hvalijo, da je pred nami svetla prihodnost, bolj nas Bruselj opozarja, da se nad nami zgrinjajo črni oblaki!

Vedno bolj je jasno, da je Šarec slab politik in slab premier. Večina premierjev pred njim je morala iti čez krizne čase suhih krav, ko so pokazali, iz kakšnega testa so. Šarcu to nič ne koristi, saj se ne more in tudi noče ničesar naučiti iz njihovih napak. Ker Šarca zanima samo Šarec in ga pri njegovem delovanju vodi bolestna težnja, da bi ga vsi imeli radi. Za vsako ceno in na naš račun.

Zato njegovi proračunski bomboni, s katerimi razmetava na vse strani, v resnici postajajo en velik proračunski balon. Ali točneje: proračunska tempirana  bomba. Ko bo počila, nas bo vse močno bolela glava!