900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Kaj imata skupnega premier Šarec in kriminalec z Doba Bine Kordež? Tukaj je odgovor!

Deli na:
Kaj imata skupnega premier Šarec in kriminalec z Doba Bine Kordež? Tukaj je odgovor!

Dr. Maja Sunčič - Foto: Primož Lavre

Šarec zaradi številnih afer vse bolj izgublja tla pod nogami in stik z realnostjo, saj mu iz ankete v anketo pada javnomnenjska podpora.

Zato se razen k razdeljevanju proračunskih bombonov vedno bolj zateka k svojemu glavnemu orožju, primitivnemu humorju, njegovi šarcizmi pa so vse bolj podobni trumpizmom. Da bi primitivne šarcizme razumel tudi najbolj zabit rovtar, se Šarec rad poslužuje živalskih, kuhinjskih, kmetijskih in kamionarskih prispodob. Ker ve, da je s primitivnimi triki ljudi najlažje peljati žejne čez vodo, v čemur se je izuril, kot je bil še Serpentišek. Kar se je Serpentinšek naučil, to Šarec zna. Nič!

Šarčeva politična komedija se vse bolj spreminja v teater absurda, kar nas bi moralo zelo skrbeti. Pri tem je najhuje, da je Šarcu oblast stopila v glavo in je vedno bolj zoprn in zadirčen, tako da mu komična maska dobesedno razpada pred našimi očmi. V njegovih nastopih je vedno manj samoironije, sploh ni sposoben iz sebe narediti vic, češ nihče ni popoln. Ker je Šarec danes vedno bolj prepričan, da je popoln. To jasno kaže v svoji aktualni lažni skrbi za prebivalstvo, ki ga hoče na vsak način pahniti v kreditno brezno pod geslom »shop till you drop«.

Šarec zagovarja kreditno manijo prebivalstva, kot da si je zdaj nadel še masko bančnega referenta na okencu za vsiljevanje kreditov, od česar si obeta korist. To mu je javno sporočil tudi guverner Boštjan Vasle, ko je povedal, da je centralna banka zaostrila kreditne pogoje za prebivalstvo, da ob novi krizi ne bodo iz bank znova zazijale bančne luknje, ki jih bomo morali na koncu kot ponavadi plačati davkoplačevalci. 

Vendar briga Šarca za nove bančne luknje, davkoplačevalce in nenazadnje tudi za vse tiste, ki danes s pomočjo prevelike doze kreditne omame živijo preko svojih možnosti in bodo zaradi tega v krizi prvi silovito trčili ob zid. Šarec seveda ne bi bil Šarec, če ne bi iz rokava potegnil novi šarcizem, ko je centralni banki zabrusil, »ali si pristojni na Banki Slovenije želijo novo recesijo«. Samo desetletje po poku kreditnih balonov povsod po svetu in veliki bančni krizi, ki je močno prizadela tudi Slovenijo, imamo pri nas predsednika vlade, ki trdi – pozor ! – da krizo ne povzročajo kreditni baloni, ampak tisti, ki preprečujejo nastanek kreditnih balonov. Joj, res se lahko samo primemo za glavo, kako nevednega in primitivnega predsednika vlade imamo! 

V napadih na Banko Slovenije zdaj že nabija, da so banke propadle, ker so »v preteklosti na lepe oči dajale kredite raznim ljudem«, hkrati pa danes od bank zahteva isto, da znova dajejo kredite na lepe oči. Tokrat seveda ne raznim kordežem, bavčarjem, zidarjem, itd., ampak tistim z drugega dela družbene lestvice z najnižjimi dohodki. Šarec očitno ne ve niti tega, da je v ZDA pred desetletjem izbruhnila velika bančna kriza tudi zato, ker so banke odobravale kredite na lepe oči ljudem s socialnega dna, ki kreditov ne bi smeli nikoli videti niti od daleč.

Šarec se v svoji odtujenosti od realnosti vse bolj spreminja v idola slovenske desnice Donalda Trumpa, ki z vsemi topovi tolče po ameriški centralni banki, ker se ta ne ukloni njegovim političnim željam. Šarec se s šarcizmi kosa s Trumpovimi trumpizmi, ko pravi, da zaradi ukrepa Banke Slovenije »pošteni ljudje ne bodo dobili kredita«. Po Šarcu bi morala centralna banka skrbeti še za poštenost?! Od kdaj pa? Šarčevi šarcizmi so res enako butasti kot Trumpovi trumpizmi!

Za premiera Šarca bi bilo zato veliko bolje, da prenehal slediti nasvetom Damijana in njegovega zaporniškega »kolega« z Doba Kordeža, sicer se bo Slovenija znova znašala pred novo bančno krizo.

Centralna banka je neodvisna ustanova, ki ji mora biti vseeno za Šarčeve trumpizme. Šarec misli, da seka s primitivnimi šarcizmi o peki krofov in loputanju z vrati, očitno pa ga moti, da je v njegovo politično kuhinjo nenapovedano stopila Banka Slovenija, odprla vrata in preprečila vzhajanje kreditnega »krofa«, pardon, balona, od katerega ima kakopak veliko kratkoročno politično korist prav Šarec. Dokler traja kreditna veselica, naj po Šarcu kar traja. Briga ga! Ko bi kreditni balon počil, bi skupaj z njemu naklonjenimi mediji s prstom pokazal na Banko Slovenijo in jo okrivil, da ni pravočasno stopila na kreditno zavoro in naj zato plača za bančno luknjo.

Že videno! Kot pri aktualnih razpravah o bančni luknji in famoznih podrejencih, kjer je Šarec v slogu političnega samodržca namesto sodišč razsodil, da je Slovenija preplačala bančno luknjo. Zdaj Šarčeva koalicija predlaga še sprejetje spornega zakona o podrejencih in od Banke Slovenije zahteva, da podrejencem plača odškodnino. Podobno kot v času Slobodana Miloševića, ko je Socialistična republika Srbija vdrla v Narodno banko Jugoslavije! 

Ob vsem tem nikakor ne preseneča, da je ob Šarcu po ukrepu centralne banke preko tviterja udaril tudi propadli kandidat Šarčeve LMŠ za guvernerja Banke Slovenije Jože Damijan z zapisom: »Med pomanjkanjem empatije in realnostjo«. Damijan se sklicuje na empatijo, ki je v resnici nima. Sicer ne bi že leta in leta na vsakem koraku branil obsojenega kriminalca z Doba Bineta Kordeža, ki se z propadlim menedžerskim prevzemom Merkurja uvršča med glavne krivce za bančno luknjo, ki jo bomo morali še desetletja plačevati davkoplačevalci. Kje je tukaj Damijanova empatija do davkoplačevalcev? Ni je!

Še več, na Damijanovem blogu je ukrep Banke Slovenije direktno iz zapora na Dobu napadel tudi kriminalec Kordež, ki je pred krizo leta 2007 javno podžigal kreditno manijo z besedami, da mu banke dodeljujejo kredite na »dobro ime«, da kreditov ne bo vračal in jih bo vzel še več. Kordež in njegov Merkur kreditov »na dobro ime« seveda nista nikoli vrnila, kar je skupaj z drugimi nevrnjenimi krediti potopilo banke in z njimi vso Slovenijo. Zdaj isti Kordež iz zapora na Dobu znova javno priliva ogenj na zadolževanje in spodbuja novi kreditni balon, kar je počel že pred krizo leta 2007. Nikoli ne pozabimo: danes Slovenija zaostaja za Češko ravno zaradi takšnih veleškodljivcev, kot je grobar Merkurja Kordež! 

Za premiera Šarca bi bilo zato veliko bolje, da prenehal slediti nasvetom Damijana in njegovega zaporniškega »kolega« z Doba Kordeža, sicer se bo Slovenija znova znašala pred novo bančno krizo. Kako prav smo imeli vsi tisti, ki smo opozarjali, da bi bila v primeru Damijanovega prevzema Banke Slovenije ogrožena varnost naših življenjskih prihrankov v bankah. Zato lahko Damijanu čestitamo za njegov neuspeh pri naskoku na guvernersko funkcijo in mu zaželimo še veliko podobnih neuspehov, ki so v javnem interesu vseh državljanov Slovenije. S Šarčevim Damijanom na čelu Banke Slovenije bi bili vsi gotovi, zdaj pa smo vsaj glede tega na varni strani radarja!