Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vatikansko praznovanje velike noči bo tudi letos okrnjeno

Deli na:
Vatikansko praznovanje velike noči bo tudi letos okrnjeno

Papež Frančišek - Foto: Profimedia

V Vatikanu bodo bližajoči se velikonočni prazniki in z njimi povezani obredi zaradi pandemije že drugo leto zapored potekali v okrnjeni obliki. Kot izhaja iz danes objavljenih načrtov za veliki teden in velikonočno tridnevje, bodo nekateri obredi odpadli, nekatere bodo premaknili na druge lokacije, drugi pa bodo potekali ob omejeni udeležbi.

Papež Frančišek bo prvo mašo v okviru velikega tedna daroval na cvetno nedeljo, in sicer v baziliki svetega Petra. Tam bo na veliki četrtek potekala tudi krizmena maša. Tradicionalno umivanje nog s strani papeža bo tudi letos odpadlo.

Enaka usoda bo doletela križev pot na veliki petek, ki se je tradicionalno odvil v Koloseju in privabil številne vernike. Namesto tega bo tako kot lani potekal ob 21. uri na Trgu svetega Petra.

Velikonočna vigilija na veliko soboto se bo zaradi nočne prepovedi gibanja, ki je v veljavi v Rimu, v baziliki svetega Petra začela že ob 19.30. Tam bo papež v nedeljo ob 10. uri tudi daroval velikonočno mašo, med drugim izhaja iz načrtov Vatikana.

Že lani je poglavar katoliške cerkve velikonočno obredje obhajal na prilagojen način, ljudje po vsem svetu pa so jim v pretežni meri sledili prek spleta ali televizije. V letih pred tem se je po drugi strani na praznovanje v Rim zgrnilo na tisoče romarjev.

V Italiji so ob letošnjih praznikih zaradi tretjega vala epidemije novega koronavirusa znova v veljavi stroge omejitve tako pri potovanjih kot pri stikih.