900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

Maja Sunčič: Kako je Janša hvalil Kučana

Deli na:
Maja Sunčič: Kako je Janša hvalil Kučana

Foto: Primož Lavre

Prejšnji teden je bil Reporter spet deležen tviteraških napadov Janeza Janše, v katerem je revijo enačil s Kučanom in Forumom 21.

Gre za eno izmed mnogih natolcevanj, ki jih Janša razširja po tviterju in svojih medijih Demokracija, Nova24TV in Politikis. Reporter se namreč doslej o Kučanu ali Forumu 21 (F21) ni nikoli pozitivno izrazil, kaj šele da bi ju hvalil ali z njima sodeloval, temveč je bil do Kučana in F21 vedno zelo kritičen. To pa nikakor ne velja za Janšo ali njegovo SDS. Tako je Janša 2001 v intervjuju za Sobotno prilogo Dela dejal, da je s Kučanom »brez problemov sodeloval, kadar je delal v dobro države – na primer med vojno in osamosvajanjem … V usodnem času smo dosegli nacionalno enotnost in za to ima zagotovo pomembne zasluge tudi Kučan. To mu bom vedno priznaval«. Da, bralke in bralci Reporterja, tako je Janša javno hvalil Kučana za osamosvojitvene zasluge, potem pa je istega Kučana nekaj let pozneje ovadil zaradi domnevne veleizdaje v času osamosvajanja!

Janša v vsakem nasprotniku ali kritiku vidi kučanista in avtomatično kriči »Murgle«, čeprav sam v odnosu do Kučana ni dosleden. Danilo Slivnik v knjigi Kučanov klan (1996) poroča, da se je neskončno čudil nad Janševo in Bavčarjevo izjavo, da s Kučanom odlično sodelujeta med osamosvojitveno vojno: »V redu, zelo v redu. Misliva, da odslej z njim ne bo več nobenih problemov. Dobro sodelujemo.« Slivnik ni mogel verjeti svojim ušesom, zato je šel Janšo in Bavčarja večkrat vprašat, ali imata res tako pozitivno mnenje o Kučanu, ki pa je imel o obeh zelo slabo mnenje.

Janša prav tako ni dosleden pri svojem lovu na prave in izmišljene kučaniste in forumaše, saj so visoki predstavniki njegove SDS sodelovali v predvolilnih razpravah Kučanovega foruma jeseni 2008, ko je bil F 21 na višku moči. Zofija Mazej Kukovič se je v imenu SDS klanjala Kučanu 3. septembra 2008, Vasko Simoniti 10. septembra 2008, Mojca Škrinjar pa 17. septembra 2008. Vendar to še ni vse! Na Kučanov F 21 so vsi omenjeni predstavniki SDS romali le nekaj dni po predvajanju razvpitega finskega dokumentarca Resnica o Patrii, za katerega sam Janša trdi, da je za njim Kučan. In ta Janša danes tvita, da se bo z vsako novo naročnino na Reporter povečal vpliv F 21? Kaj pa so potem njegovi esdeesovci počeli na Kučanovem F 21?! Je torej tudi Janševa SDS Kučanova stranka?

Kdorkoli ni Janši po volji, je takoj kučanist in forumaš, medtem ko se vseskozi druži z Igorjem Bavčarjem in Dimitrijem Ruplom ter z njima vlaga ovadbe proti Kučanu, čeprav sta bila oba člana Kučanovega klana. Bavčar je naredil politično kariero s sodelovanjem pri strmoglavljenju Janše v aferi Depala vas (glej). Rupel je bil za serijske medijske napade na Janšo v prvi polovici 90. let nagrajen s številnimi funkcijami (župan Ljubljane, veleposlanik v ZDA, zunanji minister; glej). Janša in Rupel sta danes kot rit in srajca, četudi je Rupel o Janši zapisal sledeče: »Janša je demagog. V polemiki je nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev. Je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Ampak zato ni nujno fašist. Če ni fašist, ni nujno demokrat.« (Delo, 1995)



Kljub tem objektivnim dejstvom je Rupel danes kolumnist biltena SDS, Demokracije, čeprav redno hvali Kučana za zasluge pri osamosvojitvi (glej) in se z njim javno pajdaši na konferencah, na katerih obujajo razpad SFRJ (glej npr.). Najhuje je, da Janša Reporter pljuva kot kučanovski in forumaški, hkrati pa se še zmeraj pajdaši z dokazanima kučanistoma Ruplom in Bavčarjem. Doslednost pa taka!

Čeprav se Janša na veliko prodaja kot nasprotje Kučana, sta si oba po medijski nedemokratičnosti zelo podobna, saj v levih medijih ne sme biti kritike Kučana, v desnih pa ne Janše. Ko sem pred leti v oddaji na TV Slovenija kritizirala Kučana, ker se je v Sloveniji družil z beloruskim diktatorjem Lukašenkom in ga celo poučeval o demokraciji in EU, me zaradi Kučanove dolge cenzorske roke niso več vabili na RTV Slovenija. Letos se mi dogaja podobno pri Reporterju: zaradi kritike Janše vidni predstavniki SDS zahtevajo moj odhod z Reporterja, v Janševih strankarskih medijih me redno napadajo, njegovi tviteraši pa vseskozi bevskajo proti meni po socialnih omrežjih. V nasprotju z Janšo, ki je javno hvalil Kučana, jaz nisem nikoli hvalila Kučana ne F 21! Ravno nasprotno: več kot četrtina mojih letošnjih kolumn v Reporterju je bila posvečenih kritiki Kučana (glej npr. in npr.).

Letos so Janša in njegovi podporniki v svojih konstruktih šli tako daleč, da malo manjka, da bodo začeli razglašati neumnosti, kot na primer: za prometno nesrečo ali zastoje na Primorki sta kriva Kučan in njegov F 21; za slano, dež, sneg ali sušo sta kriva Kučan in njegov F 21. Karkoli gre narobe – kriva sta Kučan in F 21. Kdor samo podvomi o Janši in SDS – ta dela za Kučana in F 21. In pika! S tem Janša in njegovi podporniki popolnoma razvrednotijo realni problem Kučana in njegovega F 21, saj ob Janševih izpadih ljudje zdaj le odmahnejo z roko, češ »spet Kučan in F 21«. Po drugi strani pa ravno ta strategija, s katero vsiljuje le dve alternativi – jaz ali Kučan, omogoča Janši dolgoročno politično preživetje in monopolizacijo slovenske desnice.

Janša že celotno tranzicijo gradi svojo politično identiteto na mantri anti-Kučan in slovensko politično krajino namerno polarizira na namišljeno nasprotje Janša - Kučan. Gre seveda za poceni Janšev trik, ki se je v 25 letih spremenil v malodane versko dogmo. Po tej dogmi velja: kdor je proti Kučanu, je avtomatično za Janšo. To še zdaleč ni res! Vpeljal je tudi pravilo za »heretike«: kdor se ne strinja z Janšo ali se – bog ne daj! – kritično izrazi o njem, ta je avtomatično kučanist in podpornik F 21. Še ena velika Laž, ki jo Janša prodaja kot edino zveličavno Resnico.