Prijavljeni ste kot
28. jun. 2023
DZ je danes z 59 glasovi za in nobenim proti sprejel zakonska predloga Inštituta 8. marec o brezplačnih šolskih kosilih. Tako bodo do brezplačnega kosila od 1. septembra 2027 upravičeni vsi šolarji. Sprejeli pa so tudi dopolnilo predlagatelja, po katerem bodo do polne subvencije kosila od jeseni upravičeni otroci iz najšibkejših družin.
12. maj. 2023
Sindikat dostavljalcev se je zaradi nepriznavanja sindikata s strani podjetij Wolt in Glovo v Sloveniji ter nepripravljenosti za pogajanja o kolektivni pogodbi odločil za dveurno opozorilno stavko dostavljalk in dostavljalcev. Ta se je začela ob 11. uri, dela ne opravlja več kot 100 dostavljalcev, pravijo v sindikatu.
7. apr. 2023
Pediatrična stroka ocenjuje, da ni potrebe po reorganizaciji vrtčevske in šolske prehrane v Sloveniji, ker ta deluje dobro. Predlog strateškega sveta za prehrano po njihovi oceni ne bo imel pozitivnega učinka na zdravje otrok in mladostnikov. Menijo celo, da obstajajo možnosti, da se zgodi obratno.
9. mar. 2023
Je prvi pospeševalnik s tega področja v Sloveniji ter prvi in edini te vrste v vzhodni Evropi – Vabljeni vsi start upi, posamezniki, univerze z dobrimi idejami – Vključuje 17 držav – Odpre se 14. marca
24. feb. 2023
Ob zeleni luči za nadaljnjo obravnavo predloga novele zakona o šolski prehrani, ki predlaga uvedbo brezplačnega kosila za vse učence, 18 humanitarnih in drugih nevladnih organizacij poziva predsednika vlade Roberta Goloba k čim prejšnjem iskanju rešitev za uvedbo brezplačnih kosil v praksi.
5. feb. 2023
Pred desetimi leti je nadobudni startup Zoic bar v bežigrajski kavarni Tiskarna pripravil degustacijo palačink iz ličink hroščev mokarjev. Čeprav se jih je v praksi prijelo ime črvi, ker so dejansko videti kot črvi, v resnici gre za ličinke, ki rodijo črne hrošče Tenebrio molitor. Če se boste znebili predsodkov, bodo žuželke, ustrezno obdelane, najpogosteje pečene ali ocvrte, teknile tudi vam.
29. jan. 2023
Naj kar takoj priznam, da nisem prehranski strokovnjak. Le nekaj dolgoletnih izkušenj imam s prehranjevanjem. Že skoraj šest desetletij. Seveda sem tudi kaj prebral, poslušal kakšno oddajo ali si jo ogledal. To pa je tudi vse.
22. nov. 2022
Dr. Robert Golob, predsednik vlade, o svojih prehranjevalnih navadah
4. okt. 2022
V SDS pozivajo koalicijske poslance, naj podprejo njihov predlog zakona o brezplačni prehrani v šolah. Menijo sicer, da koalicija predloga ne bo podprla, ker "predlagatelj ni pravi", je v izjavi za medije dejala poslanka SDS Alenka Helbl. Konec avgusta je za enak predlog podpise v okviru kampanje Za otroke gre začel zbirati tudi Inštitut 8. marec.
3. jul. 2022
Po besedah agrarnega ekonomista dr. Črtomirja Rozmana je po eni strani tudi dobro, da gredo cene hrane tako navzgor. Tako se bodo ljudje bolj zavedali pomena pridelave. Rozman opozarja, da motnje z oskrbo hrane v Evropi v bodoče niso izključene.
28. jun. 2022
Na 14. zaporednem vseslovenskem študentskem tekmovanju s področja inovativnosti in razvoja novih živilskih izdelkov so vse tri zmagovalne izdelke so ustvarili študentje pod mentorstvom Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Slavila je žitna rezina Wibuba bar.
7. jun. 2022
Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v ponedeljek v Varnostnem svetu ZN v New Yorku Rusijo obtožil, da povzroča globalno krizo hrane s tem, ko blokira izvoz ukrajinskega žita, zaradi česar je potem ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija odkorakal iz dvorane.
24. apr. 2022
Branko Majerič iz Ormoža in Ivan Bučar iz Grosuplja sta samostojna kmetovalca, ki svoje pridelke prodajata po kmetijskih zadrugah in trgovskih centrih, opozarjata, da za naraščanje cen zelenjave in sadja ne more biti kriv slovenski kmet.
18. apr. 2022
Zmanjšanje in objava trgovskih marž je v interesu pridelovalcev in potrošnikov, toda trgovci vztrajajo, da so marže njihova poslovna skrivnost. Cene v trgovinah so lahko višje tudi za sto odstotkov in več, kot znašajo nabavne cene pridelovalcev.
26. dec. 2021
Na trgu se pojavlja veliko prehranskih dopolnil, ki jih potrošniki, med njimi bolniki s hudimi zdravstvenimi težavami, uživajo brez posebnih zadržkov, v velikih količinah in brez predhodnega posvetovanja z osebnim zdravnikom. Nekatera dopolnila so sicer pripravljena v sodelovanju s posameznimi zdravniki, vendar jih javno predstavljajo samooklicani strokovnjaki, običajno lastniki podjetij, ki se ukvarjajo z njihovo proizvodnjo in prodajo.
28. nov. 2021
Surova hrana je bila od nekdaj prvo izhodišče ohranjanja zdravja, ko se še nismo zatekali v lekarne in kemijo, ampak v dušo in naravo. Gre za potovanje in odkrivanje vedno znova, kar je res dragoceno, poudari Katja Šneler, poznavalka in velika ljubiteljica psov, za vzpostavljanje bolj pristnega stika in povezave s pasjimi družinskimi člani.
12. okt. 2021
Hrana, dodatki in zdravila, ki vam lahko rešijo življenje
29. sep. 2021
Oskrba javnih zavodov s kakovostnim slovenskim mlekom in mlečnimi izdelki je pomembno, poudarja GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij ob svetovnem dnevu šolskega mleka. Skupaj s partnerji so ustvarili računalniško orodje kataloga z živili, ki omogoča javnemu zavodu kakovostno pripravo javnih naročil.