feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Zmagoviti Johnson obljublja, da bo brexit izpeljal pravočasno

Deli na:
Zmagoviti Johnson obljublja, da bo brexit izpeljal pravočasno

Boris Johnson - Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je po prepričljivi zmagi konservativcev na četrtkovih parlamentarnih volitvah zagotovil, da bo Velika Britanija zapustila Evropsko unijo 31. januarja, kot je načrtovano. Konservativci so s 364 poslanskimi mandati osvojili absolutno večino v 650-članski poslanski zbornici.

"Končal bom ves ta nesmisel in brexit bomo izpeljali pravočasno do 31. januarja, brez čejev, brez ampakov," je v zmagovitem govoru dejal Johnson.

Ob tem se je zahvalil številnim volivcem, ki so prvič glasovali za konservativce. "Morda ste nam samo posodili svoj glas in morda se nimate za prave torijce," je komentiral izid volitev. V številnih laburističnih trdnjavah se je namreč zgodil preobrat v prid konservativcev. "Počaščen sem, da ste zaupali meni in da ste zaupali nam," je dodal.

Zgodnji jutranji govor je končal s duhovitim pozivom: "Opravimo z brexitom, a najprej, moji prijatelji, opravimo z zajtrkom."


Johnsonovi konservativci so na četrtkovih predčasnih volitvah osvojili 364 poslanskih mandatov, kar je precej več od absolutne večine 326 glasov v 650-članski poslanski zbornici. Laburisti pod vodstvom Jeremyja Corbyna so doživeli hud poraz, imeli bodo 203 poslance, kažejo rezultati po preštetih glasovih iz 649 od 650 volilnih okrajev.

Manjka samo še izid za okraj St Ives, kjer še čakajo na glasovnice z otočja Scilly. Tam je namreč slabo vreme, zato bo rezultat morda znan šele v ponedeljek. Poslanski sedež tega okraja je bil do zdaj v rokah konservativcev.

Škotski nacionalisti (SNP) so na volitvah osvojili 48 sedežev, liberalni demokrati pa 11. Osem poslancev bodo imeli severnoirski unionisti (DUP), 15 pa druge stranke.

Volilna udeležba na četrtkovih volitvah, ki so bile prve decembrske volitve po letu 1923, je znašala 67,3 odstotka, kar je 1,4 odstotne točke manj kot pred dvema letoma.

loading...
Loading...