stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Volitve na Otoku: Johnsonovi konservativci naj bi dobili absolutno večino v parlamentu

Deli na:
Volitve na Otoku: Johnsonovi konservativci naj bi dobili absolutno večino v parlamentu

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Na predčasnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji so glede na izide vzporednih volitev konservativci premierja Borisa Johnsona osvojili 368 sedežev v 650-članski poslanski zbornici, kar pomeni jasno absolutno večino. Tako se obeta konec zastoja v sagi o brexitu, ki se bo najverjetneje zgodil 31. januarja 2020.

Johnson se je po objavi izidov vzporednih volitev zahvalil tistim, ki so glasovali, ki so prostovoljno pomagali pri kampanji in ki so kandidirali. "Živimo v največji demokraciji na svetu," je zapisal na Twitterju.

Drugo mesto so zasedli laburisti, ki so osvojili 191 poslanskih mandatov, še kažejo rezultati vzporednih volitev, ki so jih objavile britanske televizije.

Laburistična stranka je v prvem odzivu zapisala, da to še niso končni rezultati. Finančni minister v laburistični vladi v senci John McDonnell je priznal, da je rezultat šok in da je mislil, da bo rezultat tesnejši. "Vedeli smo, da bo težko, ker je brexit prevladoval," je povedal za BBC.

V parlament se je glede na rezultate vzporednih volitev s 55 poslanci uvrstila še Škotska nacionalna stranka (SNP). Liberalni demokrati naj bi imeli 13 poslancev, Zeleni pa enega. 22 poslancev pripada drugim strankam oziroma so neodvisni.

Volišča na prvih decembrskih volitvah na Otoku po letu 1923 so bila danes odprta med 8. in 23. uro po srednjeevropskem času. Podatkov o volilni udeležbi še ni, so pa z volišč poročali o dolgih vrstah ljudi.

Od voditeljev glavnih strank je prvi v središču Londona glasoval Johnson. Po glasovanju se je oglasil na Twitterju: "Ljudje, danes je ta dan. Glasujte za konservativce, da bomo izpeljali brexit."

Vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je glasoval na volišču v severnem delu prestolnice. Tudi on se je po glasovanju oglasil na Twitterju: "Lahko glasujete za ohranitev našega nacionalnega zdravstvenega sistema. Lahko glasujete za končanje varčevanja. Lahko glasujete za rešitev našega planeta. Lahko glasujete za upanje."

Vodji liberalnih demokratov Jo Swinson in škotskih nacionalistov Nicola Sturgeon sta glasovali v Glasgowu. Vodja severnoirskih unionistov (DUP) Arlene Foster je glas oddala v kraju Enniskillen na Severnem Irskem. Vodja stranke Brexit Nigel Farage je glasoval po pošti.


Iz Škotske so poročali o incidentu na enem od volišč. Policija je v kraju Motherwell v stanovanjskem bloku, v katerem je bilo volišče, našla sumljivo napravo. Pirotehniki so preventivno izvedli nadzorovano eksplozijo. V zvezi z najdbo so aretirali 48-letnega moškega. Volišče so iz bloka preselili v bližnjo šolo.

Po državi so sicer ob volitvah veljali poostreni varnostni ukrepi, potem ko je policija med volilno kampanjo zabeležila okoli 200 primerov zlorab in nadlegovanja. Večinoma je šlo za zlorabe na spletu, približno polovico pa bi jih lahko obravnavali kot kaznivo dejanje. Napadov na kandidate na volitvah niso zabeležili, je bilo pa nekaj napadov na prostovoljce, ki sodelujejo s kandidati.

Voditelji članic EU, ki se sestajajo na dvodnevnem zasedanju, pozorno spremljajo volitve v Združenem kraljestvu. Samih volitev niso želeli komentirati, je pa več voditeljev izrazilo upanje, da bo izid jasen in da ne bo dodatne negotovosti glede brexita.

"Izbira vlade je seveda v celoti odločitev ljudi v Združenem kraljestvu, jaz zgolj upam, da bo izid odločilen, tako da bomo vedeli, kam gremo v prihodnjih mesecih," je poudaril irski premier Leo Varadkar.

Tudi luksemburški premier Xavier Bettel je izrazil upanje, da bo novi britanski premier imel večino za to, da uresniči sprejete dogovore.

Danska premierka Mette Frederiksen je poudarila, da so volitve nacionalno vprašanje in jih noče komentirati, sicer pa je izpostavila, da bi se res bilo treba premakniti k drugim temam, ki so bile doslej v senci brexita.

Nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je izpostavila, da močno spoštuje britanske volivce in verjame, da bodo Britanci našli modro rešitev.

Tudi novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izpostavil spoštovanje do izbire volivcev.

V Bruslju sicer poudarjajo, da so pripravljeni na naslednje korake. V petek, ko bodo izidi že znani, bodo voditelji sprejeli sklepe o brexitu, v katerih bodo predvidoma naložili pogajalcu EU Michelu Barnierju, naj pripravi enotno stališče EU za pogajanja o trgovinskem sporazumu.