favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Britanski poslanci bodo potrjevali zakon o brexitu

Deli na:
Britanski poslanci bodo potrjevali zakon o brexitu

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Britanski poslanci bodo danes predvidoma glasovali o predlogu zakona o izstopnem sporazumu z Evropsko unijo. Predlog bodo najverjetneje potrdili, saj imajo vladajoči konservativci absolutno večino v poslanski zbornici. Predlog bo pot nadaljeval v lordski zbornici.

Vladni predlog zakona med drugim opredeljuje finančno poravnavo, ureditev glede meje na irskem otoku in pravice državljanov EU v Veliki Britaniji. Poleg tega onemogoča podaljšanje prehodnega obdobja, ki se bo v skladu s trenutnimi načrti končalo konec leta 2020.

Poslanci so decembra predlog zakona, s katerim bodo uzakonili sporazum o izstopu, ki ga je premier Boris Johnson oktobra sklenil z EU, na prvem glasovanju potrdili s 358 glasovi za in 234 proti. Ta teden so ga obravnavali še na odborih.

Danes bosta sledila obravnava in glasovanje v tretjem branju, kjer prav tako ni pričakovati težav. Vladajoči konservativci so namreč na decembrskih predčasnih volitvah osvojili 365 poslanskih mandatov v 650-članskem spodnjem domu parlamenta.

Tretje branje je zadnje pred obravnavo predloga v zgornjem domu parlamenta oziroma lordski zbornici. Ta ga bo predvidoma obravnavala prihodnji teden. Da bo zakon začel veljati, ga bo morala podpisati še kraljica Elizabeta II.

Tako bo lahko Velika Britanija konec meseca po treh preložitvah brexita vendarle zapustila EU z dogovorom. Nato bodo sledilo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem morata Bruselj in London skleniti dogovor o prihodnjih odnosih. To obdobje je možno podaljšati enkrat za eno ali dve leti, a Johnson trdi, da za to ne bo zaprosil.