sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA se z ruskimi sankcijami ne obremenjujejo, Avstralija razočarana

Deli na:
ZDA se z ruskimi sankcijami ne obremenjujejo, Avstralija razočarana

Foto: Reuters

Predstavniki ameriške administracije so v četrtek ruske sankcije proti Zahodu označili za politično motivirane in zanemarljive. Po prepričanju Washingtona gre dejansko za sankcije proti Rusom samim, saj bodo posledice sankcij veliko hujše zanje kot pa za Zahod. Avstralska vlada je medtem izrazila razočaranje ob ukrepanju Moskve.

Vodja oddelka za sankcije na ameriškem finančnem ministrstvu David Cohen je odločitev Rusije, da za leto dni prepove uvoz hrane iz vrste zahodnih držav, ki so proti njej uvedle sankcije zaradi dogajanja v Ukrajini, označil za kruto ironijo. Vse, kar je Moskva s tem storila, je namreč to, da je omejila dostop do hrane lastnim ljudem. "Mi kaj takšnega ne bi nikoli storili, sicer pa nam to prepoveduje zakon," je dejal Cohen.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je v četrtek sporočil, da se je Rusija po tem, ko Zahod proti njej zaradi kršitev ukrajinske suverenosti že nekaj mesecev uvaja sankcije, sedaj tudi sama odločila za tovrstne ukrepe. Prepovedala je uvoz večine hrane in kmetijskih pridelkov iz ZDA, EU, Avstralije, Kanade in Norveške.

A ruske sankcije so za ameriške potrošnike celo dobra novica, saj bodo znižale cene tamkajšnje perutnine, ki predstavlja velik del ameriškega prehrambenega izvoza v Rusijo.

Predsednik sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Jason Furman je poudaril, da so ruske sankcije za ZDA zanemarljive, še posebej v primerjavi s sankcijami Zahoda proti Rusiji, ki so med drugim povzročile beg vlagateljev. "Ameriška ekonomija je velika, trdna in razpršena. Ruska ekonomija je manjša, šibkejša in manj razpršena oziroma raznolika," je dejal.



Medtem ko izvoz ZDA v Rusijo predstavlja le majhen delež ameriškega BDP, pa kar 13 odstotkov ruskega BDP prihaja iz izvoza v ZDA. Podobno razmerje velja tudi za odnose med Rusijo in EU. "Rusi so veliko bolj odvisni od Zahoda, kot pa je Zahod odvisen od njih," je poudaril Furman.

Avstralska zunanja ministrica Julie Bishop je medtem danes izrazila razočaranje ob odločitvi Rusije za prepoved uvoza hrane, a zatrdila, da bodo v Sydneyu naredili vse, da njene posledice za avstralske proizvajalce čim bolj omejijo.

"Obžalovanja vredno je, da je Rusija ukrepala maščevalno, namesto da bi odgovorila na zaskrbljenost mednarodne skupnosti ter ustavila dostavljanje težkega orožja separatistom," je v izjavi sporočila Bishopova.

"Avstralska vlada bo naredila vse, kar je v njeni moči, da minimizira posledice za avstralske kmetijske proizvajalce, vključno z novimi trgovinskimi sporazumi in odprtjem alternativnih trgov za njihove izdelke," je še zatrdila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.