pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU za ohranitev sankcij proti Rusiji, obenem odpravila ukrepe proti več Ukrajincem

Deli na:
EU za ohranitev sankcij proti Rusiji, obenem odpravila ukrepe proti več Ukrajincem

Foto: Reuters

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini se je na neformalnem srečanju zunanjih ministrov unije izrekla za ohranitev sankcij proti Rusiji, dokler se ne bodo razmere na vzhodu Ukrajine izboljšale. Istočasno pa je EU odpravila sankcije proti štirim Ukrajincem.

Mogherinijeva je glede ukrajinske krize izpostavila pomen polne podpore dogovoru o premirju iz Minska, kar da je prednostna naloga številka ena za EU. Zato ni naklonjena pozivom ameriških kongresnikov k dostavi orožja Ukrajini. "Kar Ukrajina potrebuje, je mir," je poudarila.

Izrekla se je tudi za ohranitev sankcij proti Rusiji, dokler ne bo dogovor iz Minska polno uresničen.

Litovski zunanji minister Linas Linkevicius je ob tem evropske kolege pozval, naj storijo več za ohranitev pritiska na Moskvo. "Enotnost, da se ne naredi nič, ni zame," je poudaril. Poljski zunanji minister Grzegorz Schetyna je pred tem že v Varšavi povedal, da je delo na novem krogu sankcij proti Rusiji v teku.

Francoski zunanji minister Laurent Fabius je v Rigi dejal, da je prišlo do "krhkega izboljšanja" na vzhodu Ukrajine, a je istočasno opozoril, da bo treba zaostriti sankcije v primeru kršitev določil dogovora iz Minska.

Mogherinijeva se je na drugi strani zavzela tudi za to, da EU stori več za izboljšanje odnosov z Rusi, ki so danes priča najslabšim odnosom med Vzhodom in Zahodom po hladni vojni. "Stopiti moramo v stik z Rusi, predvsem z mladimi, in jih vzpodbuditi, da EU vidijo s svojimi očmi in stkejo vezi po vsej Evropi," je dejala Mogherinijeva.

EU je medtem odpravila sankcije proti štirim Ukrajincem, med katerimi je tudi sin nekdanjega ukrajinskega premierja Mikole Azarova Oleksij Azarov.

V Bruslju so odpravili prepoved potovanja in zamrznitev premoženja, ki so ju proti Oleksiju Azarovu uvedli pred letom dni. Glede na uradni list EU njegov oče ostaja na seznamu. So pa v Bruslju odpravili tudi sankcije, ki so bremenile vodjo varnosti v nekdanji ukrajinski vladi Oleksandra Jakimenka in nekdanja Janukovičeva svetovalca Andrija Portnova in Ihorja Kalinina. Sankcije je EU uvedla marca lani.

Sankcije so v Bruslju po drugi strani še za leto dni podaljšali proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču, ki od pregona z oblasti februarja lani ostaja v izgnanstvu v Rusiji. Sankcije v veljavi ostajajo še za 14 ljudi, med katerimi je tudi Janukovičev 41-letni sin Oleksandr. Za tri mesece pa so sankcije podaljšali tudi proti štirim ljudem, med katerimi je tudi Janukovičev 38-letni sin Viktor.

Od začetka krize je EU sankcije uvedla za okoli 150 Rusov, Ukrajincev in prebivalcev Krima. Od strmoglavljenja malezijskega letala na vzhodu Ukrajine julija lani pa je povezava uvedla tudi ostre gospodarske sankcije proti Rusiji.

Nemčija in Rusija sta medtem Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je zadolžena za nadzorovanje prekinitve ognja na vzhodu Ukrajine, pozvali, naj podvoji število opazovalcev v tej državi na 1000.

Rusko zunanje ministrstvo je sporočilo, da sta se zunanja ministra Rusije in Nemčije Sergej Lavrov in Frank-Walter Steinmeier v telefonskem pogovoru zavzela za okrepitev prizadevanj Ovseja pri nadzoru krhke prekinitve ognja med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti.

Ovse je pred letom dni začel svojo misijo na vzhodu Ukrajine, ki trenutno šteje nekaj več kot 450 pripadnikov. Organizacija pa se bo morala kmalu odločiti, ali naj podaljša mandat misije, ki se konča 23. marca, in ali naj okrepi njene vrste.

Lavrov in Steinmeier sta se zavzela še za povečanje finančnih in tehničnih sredstev misije. Ob tem pa sta ministra ocenila, da prihaja do napredka pri spoštovanju prekinitve ognja in umiku težkega orožja s fronte.