stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA po Sandy: ljudem popuščajo živci

Deli na:
ZDA po Sandy: ljudem popuščajo živci

Foto: Reuters

Posledice orkana Sandy so na določenih delih vzhodne obale ZDA še vedno zelo hude, za tiste, ki ostajajo brez elektrike, celo iz dneva v dan hujše. Mesto New York je sicer začelo oživljati, a je to s seboj prineslo tudi prometni kaos. Škoda, ki jo je povzročila Sandy, bi po ocenah ameriške družbe Eqecat lahko celo dosegla 50 milijard dolarjev.

Newyorška podzemna železnica je včeraj prvič od nedelje zvečer oživela, vendar le deloma. V normalnih razmerah namreč na dan prepelje okoli pet milijonov ljudi, trenutno pa le slabo tretjino tega. Iz Queensa na Manhattan tako npr. vozita le dva vlaka.

Iz Brooklyna vozijo na Manhattan posebni avtobusi, pred katerimi se gnete na tisoče ljudi. Kolone avtomobilov pred mostovi čez Vzhodno reko se vlečejo kilometre daleč, čeprav policija skrbno izvaja ukaz, da morajo biti v avtomobilih po najmanj trije ljudje.

Včeraj je začelo delovati še tretje newyorško letališče La Guardia, ki je bilo zaradi poplav najdlje zaprto. Letališči JFK in Newark, ki je sicer v sosednjem New Jerseyju, vendar tam pristajajo tudi potniki za New York, sta se odprli že v sredo.

Južni del Manhattna in nekateri drugi predeli mesta so že od ponedeljka brez elektrike, kar pomeni, da ljudem primanjkuje hrane, vode in drugih nujnih življenjskih potrebščin. Temperature so se čez noč spustile na le malo nad ničlo, zato je problem tudi pomanjkanje ogrevanja. Borza je že drugi dan delovala s pomočjo generatorjev.

Na drugi strani reke Hudson v New Jerseyju nacionalna garda pomaga kakim 20.000 ljudem, ki so v Hoboknu ostali ujeti zaradi poplav.



Ljudje si skušajo pomagati med seboj, a jim počasi zmanjkuje živcev, še posebej v gnečah pred avtobusnimi postajami in pred bencinskimi črpalkami. Neposredno po nevihti so bili avtomobili še polni bencina, po štirih dneh pa tega zmanjkuje, medtem ko številne črpalke ne delujejo, ker ni elektrike.

Obnova oskrbe z elektriko je sedaj naloga številka ena pri obnovi, a poteka zelo počasi. Brez elektrike je bilo po prizadetih območjih v ZDA še vedno več kot pet milijonov odjemalcev. Kot je sporočilo podjetje Con Edison, bodo za obnovo oskrbe z elektriko po vsem New Yorku potrebovali še slaba dva tedna. Kot ciljni datum so navedli 11. november.

Ameriška družba Eqecat pa je sporočila, da bi lahko celotna gospodarska škoda orkana Sandy na vzhodni obali ZDA dosegla od 30 pa vse do 50 milijard dolarjev. Pred tem je družba sporočila precej nižjo številko, ki pa jo je sedaj povišala - med drugim zaradi novih informacij o škodi v New Jerseyju, dolgotrajnih izpadov elektrike in ustavitve javnega prometa.

Število žrtev orkana Sandy v 15 ameriških zveznih državah je medtem preseglo 80, od tega jih je bilo najmanj 34 samo v New Yorku. Skupno število žrtev orkana je tako preseglo 150, saj je Sandy pred prihodom v ZDA na Karibih terjala kakih 70 življenj.

Med prizadetimi v poplavah je tudi slovenski umetnik Božo Kemperle, ki od leta 1981 živi v New Yorku. Njegova delavnica se nahaja na severozahodu Brooklyna ob meji s Queensom, ki sodi med najbolj poplavno ogrožene dele mesta. Vzhodna reka je njegov atelje povsem poplavila, skupaj z inštalacijami, ki jih je ustvarjal zadnja leta, in drugimi umetninami.