državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Orkan Sandy »rodil« tudi nekaj prevarantov

Deli na:
Orkan Sandy »rodil« tudi nekaj prevarantov

Foto: Reuters

Ameriške oblasti so leto dni po razdejanju orkana Sandy na severovzhodu ZDA objavile imena treh prevarantov, ki so se neupravičeno dokopali do proračunskega denarja, namenjenega pomoči v orkanu opustošenim krajem. Glede na ogromno gmotno škodo, ki jo je povzročila Sandy, je bilo sicer tovrstnih primerov zlorab izjemno malo.

V Severni Karolini bo šel za zapahe 52-letni Joseph McClam, ki je prejel 32.000 dolarjev zaradi domnevno v orkanu uničene hiše. A izkazalo se je, da je bila hiša uničena v požaru leta 2010, McClam pa jo je v zadnjih letih le redko obiskal. V New Yorku so zaprli dve ženski, ki sta pobrali po 18.000 dolarjev zaradi škode v najemniškem stanovanju, ki je v resnici ni bilo.

Vsi trije so skušali prinesti okrog ameriško zvezno agencijo za posredovanje v nesrečah (Fema), ki je žrtvam orkana Sandy namenila 1,4 milijarde dolarjev, a so jim stopili na prste.

Ameriški kongres je po orkanu zaradi blokade republikancev v predstavniškem domu sicer šele z enomesečno zamudo potrdil proračunska sredstva za pomoč žrtvam orkana, ki je po uradnih podatkih terjal 182 življenj in povzročil za 65 milijard dolarjev gmotne škode. Kongres je potrdil približno 60 milijard dolarjev pomoči, ki pa zaradi birokracije še vedno ni prišla do vseh, ki jo potrebujejo.


Po obsegu največji orkan v ameriški zgodovini je ob prihodu na vzhodno obalo ZDA pri New Jerseyju pred letom dni sicer izgubil na moči in je bil le še tropska nevihta, a to je bila slaba tolažba za vse, ki so jih prizadeli več metrov visoki poplavni valovi. Orkani namreč ponavadi do obale ZDA prisopihajo pod ostrim kotom z juga, Sandy pa je udaril pravokotno in pred seboj potisnil ogromno količino vode, ki je zalila dele New Yorka in New Jerseyja.

Neurje je prizadelo kar 24 zveznih držav ZDA v razdalji 1600 kilometrov in med drugim povzročilo visoke valove na območju Velikih jezer pri Kanadi ter sneg v Zahodni Virginiji. Brez elektrike je ostalo 8,5 milijona ljudi, samo v New Jerseyju 5,5 milijona. V tej najhuje prizadeti zvezni državi je bilo uničenih ali poškodovanih 360.000 stanovanjskih in drugih objektov.

V mestu New York je bil promet podzemne železnice moten skoraj teden dni, povsem poplavljen je bil avtocestni predor med Manhattnom in Brooklynom. Tretjina Manhattna je bila teden dni brez elektrike, kar je povzročalo največ težav stanovalcem v visokih stolpnicah, delovala pa ni tudi večina črpalk, zaradi česar je že začelo primanjkovati goriva za vozila.

Newyorški župan Michael Bloomberg je po orkanu predlagal obsežen, 19,5 milijarde dolarjev vreden načrt zaščite pred podobnimi katastrofami v prihodnje, a do njegove izvedbe je še daleč in mesto ostaja ogroženo, kot je bilo pred Sandy. V zadnjih sto letih se je gladina morja okoli mesta dvignila za 30 centimetrov, po prepričanju znanstvenikov večinoma zaradi podnebnih sprememb.