tovornjakar Svet24.si

Tovornjakar vijugal mimo Celja, kriva je bila ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Po Sandy nad ZDA drvi novo neurje

Deli na:
Po Sandy nad ZDA drvi novo neurje

Foto: Reuters

Po orkanu Sandy minuli teden se prebivalci severovzhoda ZDA pripravljajo na novo neurje. To se trenutno premika od Floride proti Atlantiku in naj bi od Sandy opustošena območja na vzhodni obali ZDA doseglo danes. S seboj prinaša deževje in močne vetrove, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na stotisoče ljudi v New Yorku in New Jerseyju medtem še naprej ostaja brez elektrike in tekoče vode, poleg tega pa jih pesti vse bolj hladno vreme. Temperature ponoči se ta teden vse bolj približujejo ničli.

Novo neurje - čeprav se po svoji moči s Sandy ne bo moglo niti primerjati - bi lahko močno otežilo prizadevanja za ponovno vzpostavitev oskrbe z elektriko na nekaterih od najbolj prizadetih območij, kot sta newyorški Staten Island in obala New Jerseyja.

Newyorški župan Michael Bloomberg je včeraj sporočil, da bodo javne parke, ki so jih po divjanju Sandy odprli v soboto, znova zaprli v sredo opoldne. Gre za preventiven ukrep zaradi pričakovanih močnih vetrov. Na Manhattnu so medtem večino muzejev in mestnih znamenitosti že odprli, zaradi ocene poškodb in popravil pa zaprta ostajata Kip svobode in Ellis island, še navaja ameriška tiskovna agencija AP.

Zaskrbljenost, kakšne dodatne težave bo prihajajoče neurje prineslo ljudem, ki jih je pred tednom dni že prizadela Sandy, je včeraj izrazil tudi ameriški predsednik Barack Obama. Čeprav so v ZDA prav včeraj potekale predsedniške volitve, je Obama v Beli hiši sklical telefonsko konferenco na to temo.

Obenem je ponovil navodilo, da mora zvezna vlada narediti vse, kar je v njeni moči, da pomaga državnim in lokalnim oblastem pri nudenju zasilnih bivališč, zagotavljanju goriva, ki ga na prizadetih območjih kronično primanjkuje, in pri obnavljanju oskrbe z elektriko.