Revija Reporter
Svet

Začetek konca: Angela Merkel ne bo več vodila CDU, leta 2021 bo zapustila politiko

STA

29. okt. 2018 12:50 Osveženo: 14:46 / 29. 10. 2018

Deli na:

Angela Merkel

Profimedia

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na novinarski konferenci v Berlinu potrdila, da letos ne bo ponovno kandidirala za vodjo Krščanskih demokratov (CDU) in da bo vodila vlado še do izteka mandata leta 2021. Več vidnejših politikov je že napovedalo svojo kandidaturo za vodenje CDU, Merklova pa je ob tem dodala, da ne bo izbrala naslednika.

Kot je pojasnila na novinarski konferenci skupaj z ministrskim predsednikom Hessna Volkerjem Bouffierjem se je sicer za opustitev predsedovanja stranki odločila že poleti, svojo odločitev pa je sprva želela naznaniti prihodnji teden.

Za vodenje stranke so medtem kandidaturo že napovedali generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer, zdravstveni minister Jens Spahn in nekdanji vodja skupne poslanske unije v bundestagu Friedrich Merz.

Tako Spahn kot Merz nimata najboljših odnosov z Merklovo. Medtem ko je bil Spahn eden od njenih večjih kritikov pred lanskoletnimi parlamentarnimi volitvami, je bil Merz njen rival, ki ga je Merklova izrinila s položaja vodje poslanske skupine leta 2002.

A je kanclerka danes zagotovila, da ne bo izbrala svojega naslednika in da bo lahko še naprej vodila vlado, tudi če ne bo vodja stranke. "Znano je, da se dobro razumem z vsemi," je pojasnila.

O njenem nasledstvu na čelu CDU bodo odločili že na strankinem kongresu, ki bo v začetku decembra v Hamburgu.

Merklova je na čelu CDU od leta 2000, kanclerka pa je od novembra 2005. Doslej je vztrajala, da sodita vodenje stranke in vlade v roke enega človeka.