gaber 2 Odkrito.si

Slovenski športnik tik po porodu ovekovečil ...

Andrej Nahtigal Svet24.si

Poslovil se je zvezdnik Usodnega vina

meghan markle-6 Svet24.si

Panika: objavljene gole fotografije Meghan Markle?...

volitve v rusiji, dvojno glasovanje Svet24.si

FOTO: Enojajčni dvojčki? Ne, zabaviščni park ...

Kendall Jenner Najstnica.si

Kendall Jenner ima kar tri tatuje!

ales prej in potem Njena.si

Aleš danes neprepoznaven: shujšal je skoraj 100 ...

Burak Özçivit poroka Njena.si

Burak o govoricah: Se ločuje ali bo postal očka?

Svet

Ne hvala, pravi Merklova Schulzu, ki hoče še eno televizijsko soočenje

Deli na:
Ne hvala, pravi Merklova Schulzu, ki hoče še eno televizijsko soočenje

Merklova in Schulz bosta najverjetneje primorana oblikovati novo veliko koalicijo, ki ji članstvo njunih strank ni najbolj naklonjeno.

Nemški krščanski demokrati (CDU) so danes zavrnili pobudo kanclerskega kandidata socialdemokratov (SPD) Martina Schulza, da bi organizirali še eno televizijsko soočenje s kanclerko in predsednico CDU Angelo Merkel.

Schulz je namreč v torek potarnal, da v edinem televizijskem soočenju nista spregovorila o vseh temah, in pozval k še enemu.

Schulz je v oddaji Klartext na nemški televiziji ZDF v torek potarnal, da v soočenju z Merklovo niso nagovorili več točk, ki so za državljane pomembne. "Zato sem gospe Merklovi danes poslal pismo in jo pozval na novo soočenje z mano, tako da bi lahko spregovorila tudi o vseh teh točkah," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Vendar so iz CDU sporočili, da je bilo povedano vse. "Angela Merkel je z veseljem sodelovala na soočenju. Tak format se je obnesel in ostanimo pri tem," so zapisali.

Po prvem in edinem televizijskem soočenju med Merklovo in Schulzem je sledilo več kritik, da številni vprašanj niso odprli, drugim pa so posvetili preveč pozornosti. Med drugim niso spregovorili o digitalizaciji, izobraževanju in negi.

Schulz je v pismu Merklovi zapisal, da tudi kanclerka ni bila zadovoljna z izbiro tem. "Državljanke in državljani si zaslužijo obširno razpravo o osrednjih vprašanjih prihodnosti naše države," je zapisal Schulz.

Željo po drugem soočenju so izrazile tudi televizije ARD, ZDF, RTL in SAT.1, ki so prenašale prvi dvoboj. Merklova je to možnost že večkrat zavrnila, tudi pred prvim soočenjem. Drugo soočenje je zato malo verjetno.

Tednik Stern in televizija RTL sta danes objavila novo javnomnenjsko raziskavo Inštituta Forsa pred parlamentarnimi volitvami 24. septembra. V primerjavi s prejšnjim tednom je podpora uniji CDU/CSU padla za eno odstotno točko na 37 odstotkov in je tako na najnižji ravni v zadnjih nekaj mesecih. Podpora SPD pa ostaja pri 23 odstotkih.

Sodeč po anketi bi se na tretjo mesto zavihtela Levica z deset odstotki podpore, sledi skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) z devetimi odstotki, Liberalci (FDP) in Zeleni pa ostajajo pri osmih odstotkih podpore. Neodločenih ostaja še četrtina volilnih upravičencev.