Revija Reporter
Svet

AKK ni nova Angela Merkel: ne bo kanclerka in odstopila bo tudi s položaja vodje CDU

STA

10. feb. 2020 11:12 Osveženo: 15:34 / 10. 2. 2020

Deli na:

Annegret Kramp-Karrenbauer

Reuters

Vodja nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se na volitvah prihodnje leto ne bo potegovala za kanclerski položaj. Kot je dodala danes na novinarski konferenci po srečanju z vodstvom stranke v Berlinu, bo odstopila tudi s položaja predsednice CDU.

Kdaj točno bo odstopila, ni pojasnila. Najprej bo zagnala postopek, da bi unija našla kanclerskega kandidata, ki bi mu nato predala vodenje stranke. Zagotovila pa je, da spremembe v stranki ne bodo vplivale na koalicijo s socialdemokrati (SPD).

Kramp-Karrenbauerjeva je prepričana, da se Nemčija zanaša na močno CDU, kar je po njenem možno, če sta vodja stranke in kanclerski kandidat ena oseba. "Vodenje stranke in kanclerska kandidatura morata biti v enih rokah," je dejala Kramp-Karrenbauerjeva.

Podobno stališče je imela tudi njena predhodnica na čelu CDU, kanclerka Angela Merkel.

Ministrica za obrambo je še zagotovila, da to ni bila spontana odločitev in da je o odstopu razmišljala že dlje.

AKK - kot je pogovorno poznana - se je v zadnjem času sicer soočila s številnimi izzivi in aferami, vključno z nedavno izvolitvijo liberalnega Thomasa Kemmericha za novega ministrskega predsednika zvezne dežele Turingija. Njegovo izvolitev so ob podpori skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) omogočili tudi glasovi CDU.

Kemmerich, ki je medtem že odstopil, je postal prvi ministrski predsednik kakšne od nemških dežel, ki je bil izvoljen ob podpori AfD. To je povzročilo krizo znotraj CDU, kanclerka Angela Merkel pa je njegovo izvolitev označila za neoprostljivo.

Kramp-Karrenbauerjeva je danes zagotovila, da CDU ne bo nikoli sodelovala z AfD ali Levico. "Kakršnokoli zbliževanje z AfD slabi CDU," je dodala. Opozorila je še, da skrajno desna stranka nasprotuje vsemu, kar zagovarjajo krščanski demokrati.

Glede svoje politične prihodnosti je potrdila, da bo ostala obrambna ministrica. To si sicer želi tudi kanclerka Angela Merkel, kar je potrdil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert. "Kanclerka z vsem srcem podpira, da Kramp-Karrenbauerjeva ostane obrambna ministrica," je dejal.

Sopredsednik SPD Norbert Walter-Borjans je v odzivu sicer izrazil zaskrbljenost nad dogajanjem v CDU. Po njegovem je CDU že dlje časa brez vodstva in obstajajo razkoli v stranki, zaradi česar ni jasno, v katero smer bo šla. Je pa dodal, da spoštuje odločitev Kramp-Karrenbauerjeve.

Kramp-Karrenbauerejeva se je omenjala kot najverjetnejša kanclerska kandidatka na naslednjih parlamentarnih volitvah jeseni 2021, potem ko je konec leta 2018 prevzela vodenje CDU iz rok sedanje kanclerke Angele Merkel. Ta vodi Nemčijo že od leta 2005, na naslednjih volitvah pa ne namerava več kandidirati.

Na položaj vodje CDU je bila 57-letna Kramp-Karrenabuerjeva, ki zaseda tudi položaj obrambne ministrice, izvoljena za dve leti. Volitve novega vodstva so predvidene konec letošnjega leta.

Medtem mediji že ugibajo o morebitnih kanclerskih kandidatih. Med njimi sta pravnik Friedrich Merz in minister za zdravje Jens Spahn, ki sta se predlani ob Kramp-Karrenbauerjevi tudi potegovala za položaj predsednika CDU. Možna kandidata sta še ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet, ki je tudi eden od petih namestnikov Kramp-Karrenbauerjeve ter vodja sestrske Krščansko-socialne unije (CSU) Markus Söder, poroča nemška tiskovna agencija dpa.