Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za položaj vodje nemške CDU se potegujejo že trije kandidati

Deli na:
Za položaj vodje nemške CDU se potegujejo že trije kandidati

Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer in Jens Spahn - Foto: Profimedia

Pred nemškimi krščanskimi demokrati (CDU) je napeta tekma v boju za predsedniški položaj stranke. Zaenkrat se za položaj vodje CDU potegujejo trije kandidati; danes sta kandidaturo napovedala ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet in nekdanji vodja poslanske skupine CDU/CSU Friedrich Merz.

Že prejšnji teden je svojo kandidaturo napovedal nekdanji okoljski minister Norbert Röttgen. Kdo bo zmagal v tekmi za prvega moža stranke, bo jasno 25. aprila na izrednem kongresu stranke v Berlinu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Od danes imamo odprto tekmovanje v CDU," je ob tem izjavil Merz, ki se je za položaj vodje neuspešno potegoval že decembra 2018.

Opozoril je, da bodo poleg vodje stranke delegati odločali tudi o politični usmeritvi CDU. "Ta odločitev je tudi odločitev o smeri CDU," je povedal. Po njegovem Laschet zagovarja kontinuiteto, sam pa zagovarja prenovo, je dodal 64-letnik.

Laschet je danes dejal, da bo deloval v smeri sprave različnih struj v stranki. Kot primer tega je navedel, da bi za svojega namestnika imenoval ministra za zdravje Jens Spahna, ki zagovarja drugačno politično usmeritev.



59-letni Laschet, ki je leta 2017 od socialdemokratov prevzel vodenje dežele Severno Porenje-Vestfalija, se vidi tudi kot kanclerski kandidat unije. Pojasnil je, da bi lahko bile njegove izkušnje ministrskega predsednika uporabne tudi na zvezni ravni.

Eden od verjetnih kandidatov bi lahko bil tudi minister za zdravje Spahn, ki se je za položaj potegoval pred letom in pol. Vendar se je minister dogovoril z Laschetom, da bo postal njegov namestnik, če bo zmagal.

Predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je po politični krizi v Turingiji v začetku meseca napovedala svoj odstop. Kramp-Karrenbauerjeva je imela tudi dobre možnosti, da bi bila kanclerska kandidatka stranke, saj se kanclerka Angela Merkel ne bo več potegovala za položaj.

CDU je v svoji okoli 70-letni zgodovini več kot 50 let zasedala kanclerki položaj v zvezni vladi. V javnomnenjskih raziskavah je sicer CDU skupaj s sestrsko CSU najmočnejša stranka, a ji pripisujejo manj kot 30-odstotno podporo. Stranka je zabredla v krizo identitete, ki se je začela oblikovati ob vzponu skrajne desne Alternative za Nemčijo (AfD). Nekateri krščanski demokrati očitajo stranki, da zasleduje preveč sredinsko politiko, drugi to podpirajo.