kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Je to mož, ki bo zavladal Evropi in krojil usodo tudi Sloveniji?

Deli na:
Je to mož, ki bo zavladal Evropi in krojil usodo tudi Sloveniji?

Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer in Jens Spahn - Foto: Profimedia

V Hamburgu v Nemčiji bo decembra kongres CDU, na katerem bodo izbirali novega predsednika ali predsednico stranke. Največ možnosti za zmago imata Annegret Kramp-Karrenbauer, ki velja za »kronsko princeso« Angele Merkel, in nekdanji vodja poslanske skupine CDU/CSU Friedrich Merz.

62-letni Merz je zagovornik gospodarskega liberalizma, medtem ko je pri družbenih vprašanjih konservativen. Znan je tudi po tem, da je že leta 2000 ostro grajal oblikovanje vzporednih islamskih družb v zahodnih družbah. Merz je oče izraza »deutsche Leitkultur«, to je nemške vodilne kulture, ki bi v Nemčiji nadomestila idejo multikulturizma.

Merz velja za žrtev vzpona Merklove na oblast, saj ga je leta 2002 spodrinila s položaja vodje poslanske skupine CDU/CSU. Merklova, ki je od leta 2000 vodila CDU, je namreč sklenila dogovor z vodjem bavarske CSU Edmundom Stoiberjem. Tako je Stoiber na volitvah 2002 kandidiral za kanclerja, Merklova pa je postala vodja poslanske skupine CDU/CSU.

Stoiber, ki je Merzu obljubil položaj finančnega ministra v zvezni vladi, je bil na volitvah poražen. Tako je leta 2005 kanclerska kandidatka CDU/CSU postala Merklove.

Leta 2009 se je Merz, ki je po izobrazbi pravnik, umaknil iz politike v gospodarstvo. Kar je bilo osebno zanj zelo uspešna poteza, saj je medtem postal milijonar. Zadnja leta je bil tako predsednik nadzornega odbora v nemški podružnici ameriškega Blackrocka, največjega upravljavca premoženja na svetu.

Potrpežljivi Merz, ki ima podporo gospodarskega krila CDU, je tako leta in leta tiho čakal na svojo novo priložnost. Medtem je daleč proč od javnosti tkal svoje omrežje. Leta 2009 je postal šef organizacije Atlantik-Brücke (sl. Atlantski most), ki združuje 500 vplivnih posameznikov iz političnih, poslovnih in medijskih krogov. Kot uslužbenec Blackrocka Merz tudi sedi v nadzornih odborih močnih nemških podjetij.

Kot piše nemški tednik Focus, skoraj dva metra visoki Merz ohranja svoje telesno težo tako, da vsako jutro za zajtrk poje suši.

V primeru, da bo na kongresu CDU zmagal Merz, je veliko možnosti, da se bo morala Merklova kmalu posloviti z mesta kanclerke. Novi nemški kancler ter s tem tudi najmočnejši politični voditelj v EU bi tako postal Merz.