Revija Reporter
Svet

Viktor Orban: Madžarska lahko izgine

A. Ž.

7. sep. 2019 6:00

Deli na:

Madžarski premier Viktor Orban.

Profimedia

Lahko se zgodi, da bo Madžarska, ki ima manj kot deset milijonov prebivalcev, zaradi nizke rodnosti in odseljevanja Madžarov v druge države izginila, pravi madžarski premier Viktor Orban.

Orban je te besede izrekel na nedavnem mednarodnem srečanju v Budimpešti, ki je bil posvečen demografskim vprašanjem. Med drugim je glede slabega demografskega stanja na Madžarskem še posvaril: »Ni si težko predstavljati, da bo na koncu ostal samo en človek, ki bo morali za sabo ugasniti luči.«

Na srečanju je sodeloval tudi nekdanji avstralski predsednik vlade Tony Abbott, ki je posvaril, da je največja grožnja za zahodno civilizacijo izumiranje prebivalstva, ne pa podnebne spremembe, piše britanski Guardian.

Avstralec je še grajal britanskega princa Harryja in njegovo ženo Meghan Markle, ki sta dejala, da ne bosta imela več kot dveh otrok, in sicer zaradi vpliva na okolje.

»Če bomo na Zahodu imeli manj otrok, bo to težko izboljšalo podnebje, glede na to, kako veliko otrok se rodi drugje,« je še dejal Abbott. Na srečanju sta sodelovala tudi češki premier Andrej Babiš in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Vsi državniki na srečanju, tako Orban, Abbott, Babiš kot Vučić, nasprotujejo reševanju demografskih težav v zahodnih državah s priseljevanjem. Rešitev vidijo v večji rodnosti domačinov.

Madžarska je med letoma 2010 in 2019 podvojila sredstva za spodbujanje rojstev. V tem času se je rodnost povečala z 1,2 na 1,5 otroka na žensko. Po izračunih Združenih narodov bi se bilo za ohranitev števila prebivalstva moralo na Madžarskem roditi 2,1 otroka na žensko.

Letos je Madžarska uzakonila brezobrestno posojilo za družine v višini 10 milijonov forintov (30.370 evrov), ki ga ne bo treba odplačati, če bo imel par tri otroke.