mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Orbanov kabinet objavil zemljevid velike Madžarske: "Odvzeti sta nam bili dve tretjini države"

Deli na:
Orbanov kabinet objavil zemljevid velike Madžarske: "Odvzeti sta nam bili dve tretjini države"

Foto: Facebook

Ob madžarskem prazniku nacionalne povezanosti je kabinet predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana na svojem uradnem računu Twitter objavil zemljevid velike Madžarske, poroča portal časnika Večer. S podpisom trianonske mirovne pogodbe 4. junija 1920 je Madžarska izgubila dve tretjini ozemlja.

Na izgubo ozemlja v svojih govorih velikokrat spomni tudi Orban, zato pred stoto obletnico združitve Prekmurja z matično domovino, tovrstne omembe in objave zemljevida velike Madžarske zbujajo veliko nelagodja med Slovenci v Prekmurju, še piše Večer. O objavi zemljevida je včeraj med drugim poročala tudi TV Slovenija.

Madžari so 4. junija obeležili praznik narodne povezanosti, pisarna za mednarodno komunikacijo predsednika vlade About Hungary pa je na ta dan tvitnila zemljevid velike Madžarske in poleg zapisala "odvzeti sta nam bili dve tretjini države".

Na zemljevidu so narisano, koliko ozemlja in Madžarov je izgubila država. Poleg so objavili tudi povezavo do članka, v katerem državni sekretar Arpad Janos Potapi trdi, da je trianonska pogodba uničila madžarsko družbo, gospodarsko in politiko. Po njegovi oceni so bili prisiljeni podpisati pogodbo, a da Madžari dandanes kljub temu dokazujejo, da je njihova država živa.

Trianonsko mirovno pogodbo so po koncu prve svetovne vojne pred skoraj 100 leti podpisali v Versaillesu. Z njo so največ ozemlja po razpadu Avstro-Ogrske pridobile Romunija, Češkoslovaška in Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Med drugim se je Prekmurje po pogodbi združilo z matično domovino.