porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

strelec Dobra karma

Na nebu 22.11. ob 14.59 zavlada Strelec - brutalno...

nazare, valovi Svet24.si

VIDEO: Tako se spuščajo po orjaških valovih

porenta01 Svet24.si

Še o traktorju 82-letnega gospoda Frančiška ...

tanja balabanić Dobra karma

Tanja iz Kmetije: »Samo da bi me oče kdaj objel ...

indira Njena.si

Indira Ekić ni več blondinka

tom zupan Njena.si

Tako privlačen je postal Tom iz Kmetije

Slovenija

Orbanov kabinet objavil zemljevid velike Madžarske: "Odvzeti sta nam bili dve tretjini države"

Deli na:
Orbanov kabinet objavil zemljevid velike Madžarske: "Odvzeti sta nam bili dve tretjini države"

Ob madžarskem prazniku nacionalne povezanosti je kabinet predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana na svojem uradnem računu Twitter objavil zemljevid velike Madžarske, poroča portal časnika Večer. S podpisom trianonske mirovne pogodbe 4. junija 1920 je Madžarska izgubila dve tretjini ozemlja.

Na izgubo ozemlja v svojih govorih velikokrat spomni tudi Orban, zato pred stoto obletnico združitve Prekmurja z matično domovino, tovrstne omembe in objave zemljevida velike Madžarske zbujajo veliko nelagodja med Slovenci v Prekmurju, še piše Večer. O objavi zemljevida je včeraj med drugim poročala tudi TV Slovenija.

Madžari so 4. junija obeležili praznik narodne povezanosti, pisarna za mednarodno komunikacijo predsednika vlade About Hungary pa je na ta dan tvitnila zemljevid velike Madžarske in poleg zapisala "odvzeti sta nam bili dve tretjini države".

Na zemljevidu so narisano, koliko ozemlja in Madžarov je izgubila država. Poleg so objavili tudi povezavo do članka, v katerem državni sekretar Arpad Janos Potapi trdi, da je trianonska pogodba uničila madžarsko družbo, gospodarsko in politiko. Po njegovi oceni so bili prisiljeni podpisati pogodbo, a da Madžari dandanes kljub temu dokazujejo, da je njihova država živa.

Trianonsko mirovno pogodbo so po koncu prve svetovne vojne pred skoraj 100 leti podpisali v Versaillesu. Z njo so največ ozemlja po razpadu Avstro-Ogrske pridobile Romunija, Češkoslovaška in Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev. Med drugim se je Prekmurje po pogodbi združilo z matično domovino.

loading...
Loading...