Revija Reporter
Svet

Orban obljublja nadaljevanje boja proti begunskim kvotam

STA

8. sep. 2017 14:48 Osveženo: 14:48 / 08. 9. 2017

Deli na:

Viktor Orban

Reuters

Madžarska spoštuje sodbo Sodišča Evropske unije, ki je zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti kvotam za razporejanje beguncev po uniji, vendar pa se bo borila naprej, je danes dejal madžarski premier Viktor Orban.

"Madžarska je članica Evropske unije, pogodbe EU je zato treba spoštovati in priznati sodbe sodišča," je Orban povedal za eno od madžarskih radijskih postaj. "Vendar to ni razlog, da bi spremenili priseljensko politiko, ki zavrača migrante," je poudaril po poročanju francoska tiskovna agencija AFP.

"Odločitev sodišča od Madžarske ne zahteva, da bi kaj naredila," je dodal, saj se osredotoča zgolj na to, ali ima unija legitimno pravico do uveljavitve begunskih kvot. "Prava bitka (proti Bruslju) se šele začenja," je opozoril madžarskih premier.

Sodišče EU je v sredo zavrnilo tožbi Slovaške in Madžarske proti kvotam za razporejanje beguncev po uniji in presodilo, da začasni mehanizem za obvezno premestitev prosilcev za azil dejansko in sorazmerno prispeva k obvladovanju posledic migracijske krize iz leta 2015 v Grčiji in Italiji.

Proti Madžarski, Češki in Poljski zaradi nesodelovanja pri premeščanju beguncev v uniji poteka tudi postopek EU, ki je trenutno v drugi fazi. Komisija je trojici konec julija poslala drugi opomin in ji dala mesec dni časa za odgovor. Brez ustreznega odziva je naslednji korak tožba na Sodišču EU.