Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Posnemajoč Orbana: Madžarska neliberalna demokracija gre čez vse meje, tudi v Slovenijo

Deli na:
Posnemajoč Orbana: Madžarska neliberalna demokracija gre čez vse meje, tudi v Slovenijo

Viktor Orban s predsednikom Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Ferencem Horvathom - Foto: madžarska vlada

Ko je leta 2010 Viktor Orban postal madžarski premier, je obljubil, da bo virtualno združil z Madžarsko vsa ozemlja, poseljena z Madžari, ki jih je Madžarska izgubila po prvi svetovni vojni.

Madžarski novinar Akos Keller-Alant je konec januarja letos na spletni strani Balkan Insight objavil članek z naslovom Posnemajoč Orbana: Madžarska neliberalna demokracija gre čez vse meje.

Članek je dosegljiv v več jezikih, in sicer v angleščini, madžarščini, srbohrvaščini in slovenščini. Uvodni del članka je v vseh jezikovnih različicah isti. Slovenski prevod novinarjevega članka si lahko preberete na povezavi.

V uvodnem delu članka novinar piše, da stoletje potem, ko je Trianonski sporazum dramatično zmanjšal velikost Madžarske in pustil milijone Madžarov izven njenih meja, Orban nakazuje denar madžarskim etničnim skupnostim sosednjih držav, izdaja potne liste in pridobiva volivce ter politično podporo za svojo stranko Fidesz.

Novinar še piše: »Takšna velikodušnost pa je, glede na raziskave BIRN-a v Sloveniji, Srbiji in Romuniji, negativno vplivala na demokracijo, pri čemer je poraba Madžarske skočila s 40 milijonov evrov v letu 2015 na 330 milijonov leta 2018 in v štirih letih dosegla več kot tri četrtine milijarde. V teh državah imajo zdaj lokalni predstavniki, obrnjeni proti Budimpešti, skrb vzbujajočo stopnjo vpliva na medije, kulturo in sklade za razvoj, posnemajoč prav Orbanovo 'neliberalno demokracijo'«.

V slovenskem prevodu članka nato sledi povezava na besedilo z naslovom V madžarskem kotičku Slovenije domači Orbán, kjer novinar piše o dogajanju v skupnosti prekmurskih Madžarov. Piše, da od marginalizacije disidentov do nadzora medijev na malem ozemlju sosednje Slovenije, naseljenem z Madžari, nastaja miniaturna replika madžarskega Viktorja Orbana.

Keller-Alant piše, da je konec leta 2016 Lili Kepe delala na mestu direktorice Ustanove madžarskega naroda in kulture v slovenskem mestu Lendava, katere naloga je bila ohranitev jezika in tradicije okrog 6.000 Madžarov v tej mali slovenski skupnosti.

Od marginalizacije disidentov do nadzora medijev na malem ozemlju sosednje Slovenije, naseljenem z Madžari, nastaja miniaturna replika madžarskega Viktorja Orbana.

V zavodu so se leta 2016 odločili, da uprizorijo muzikal "A padlas". A le nekaj dni pred premiero je na zavod, ki ga je takrat vodila Lili Kepe, poklical Ferenc Horvath, predsednik MMONK, od zavoda pa zahteval, da predstavo odpove.

Kepejeva verjame, da je treba razlog za intervencijo iskati v tem, da bi moral MMONK, ki bedi nad zavodom, avtorske pravice za muzikal plačati fundaciji iz Budimpešte, ki sicer pomaga migrantom in beguncem na poti na zahod.

Kepejeva se zahtevi po umiku ni uklonila, predstavo so nato še nekajkrat zaigrali. Horvath, sicer poslanec madžarske narodne skupnosti v Sloveniji, pa je v izjavi za Balkan Insight zanikal, da bi zahteval umik muzikala. Povedal je, da si je predstavo celo ogledal in v njej tudi užival. 

A šest mesecev pozneje je MMONK predstavo umaknil, od Kepejeve pa so zahtevali, da se poslovi, saj naj bi bil zavod, ki ga je vodila, v velikih finančnih težavah. Kot je za Balkan Insight dejala Lili Kepe, naj bi ji Horvath večkrat dejal, da je preveč liberalna in da ne dela za madžarski narod. Horvath je to komentiral z besedami, da je besedo liberalno uporabil v kontekstu njene finančne nediscipline.