opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Svet

V Washingtonu slavje ob zaprisegi Obame

Deli na:
V Washingtonu slavje ob zaprisegi Obame

Foto: Reuters

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama v nedeljo v Beli hiši pred predsednikom ameriškega vrhovnega sodišča uradno prisegel za svoj drugi štiriletni predsedniški mandat, bo to danes storil še javno. Obama bo namreč zaprisegel še pred kongresom na prireditvi na prostem, na kateri pričakujejo okrog 800.000 ljudi.

Ameriška ustava določa, da je prisega 20. januarja, ker pa je bila letos to nedelja, ko javni uradi in sodišča niso odprti, so slovesnost z govori, parado in dvema inavguracijskima plesoma preložili na danes. Nedeljska uradna prisega pred predsednikom vrhovnega sodišča Johnom Robertsom pa je minila brez govorov in v ožjem krogu družine, prijateljev in povabljenih.

Danes pa bo Obama pred zahodnim stopniščem kongresne palače ob prisotnosti dostojanstvenikov, tujih veleposlanikov in povabljenih gostov ter množico okrog 800.000 ljudi na travniku National Mall, še enkrat javno prisegel za drugi mandat. Potem bo povedal svoj inavguracijski govor, kosil v kongresu in s svojo udeležbo odprl inavguracijsko parado od kongresa do Bele hiše, po aveniji Pensilvanija. Parado si bo nato ogledal s častne tribune, zvečer pa ga čakata še dva inavguracijska plesa v Konvencijskem centru. Slovesnosti se bodo sklenile v torek zjutraj z mašo v Nacionalni katedrali.

Obama bo v svojem inavguracijskem govoru podal orise svoje agende za naslednja štiri leta. Predsedniki ZDA so se ponavadi v drugem mandatu posvetili gradnji svoje dediščine z dosežki na zunanje političnem področju, vendar pa ima Obama tudi doma še več kot dovolj neizpolnjenih obljub iz prvega mandata.

Demokrat Barack Obama je novembra lani na predsedniških volitvah premagal republikanca Mitta Romneyja.

loading...
Loading...