profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pakistan kritičen do pobijanja terorističnih osumljencev z brezpilotnimi letali

Deli na:
Pakistan kritičen do pobijanja terorističnih osumljencev z brezpilotnimi letali

Foto: Bobo

V Pakistanu so včeraj pozdravili nekatere dele nove strategije boja proti terorizmu, ki jo je v četrtek zvečer v govoru orisal ameriški predsednik Barack Obama. A kot so obenem poudarili v Islamabadu, odločno nasprotujejo uporabi ameriških brezpilotnih letal za pobijanje terorističnih osumljencev v Pakistanu, od česar pa Obama ne odstopa.

Obama je v četrtkovem govoru branil zakonitost omenjene rabe brezpilotnih letal za pobijanje terorističnih osumljencev v tujini. Obenem je sicer priznal, da "nas samo sila ne more narediti varnejših".

"To je že dolgo časa stališče Pakistana, da je potrebna celovita strategija, ki bo nagovorila na resnične vzroke za terorizem in ekstremizem," so v zvezi s tem sporočili s pakistanskega zunanjega ministrstva.

"Vlada Pakistana je dosledno vztrajala, da so napadi z brezpilotnimi letali kontraproduktivni, vodijo v izgubo življenj nedolžnih civilistov, je vprašljiva z vidika človekovih pravic in humanitarnosti ter krši načela nacionalne suverenosti, ozemeljske celovitosti in mednarodnega prava," so še poudarili.

Odnosi med Pakistanom in ZDA so zaradi napadov ameriških brezpilotnih letal na območju ob meji med Pakistanom in Afganistanom, kjer naj bi se utrdili talibani in pripadniki Al Kaide, že dolgo napeti. V Islamabadu jim javno nasprotujejo in opozarjajo, da so njihove žrtve pogosto civilisti ter da zato le še pomagajo skrajnežem in teroristom pri rekrutiranju novih borcev.



Obama priznava, da prihaja do civilnih žrtev in da to krepi protiameriška čustva, a vztraja, da je ta praksa manj provokativna, kot če bi na omenjeno območje poslal ameriške vojake. "Ukrepamo proti teroristom, ki predstavljajo trajno in neposredno grožnjo ameriškemu narodu, in ko ni nobene druge vlade, ki bi bila sposobna učinkovito odgovoriti na to grožnjo," je ponovil v četrtek.

Pakistansko zunanje ministrstvo navaja, da so Američani od leta 2004 z brezpilotnimi letali na ozemlju Pakistana napadli najmanj 330-krat, pri tem pa so napadi terjali vsaj 2200 življenj, huje ranjenih pa je bilo 600 ljudi. Po navedbah posebnega predstavnika za človekove pravice in boj proti terorizmu Bena Emmersona lahko Pakistan dejansko potrdi 400 smrti civilistov.

Emmerson je sicer včeraj za britanski BBC pozdravil Obamove četrtkove izjave glede uporabe brezpilotnih letal kot "pomemben korak naprej pri transparentnosti".

Obama je v četrtek med drugim povedal, da je nedavno podpisal odlok, s katerim je pristojnost za uporabo teh letal prenesel z obveščevalne agencije Cia na obrambno ministrstvo. V vsakem primeru naj bi tudi po novem v naprej posebej preverili, ali res ni mogoče nekega terorističnega osumljenca ujeti. Napade bodo izvajali le v primeru neposredne nevarnosti, je zatrdil.