Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama debato o podnebnih spremembah razglasil za preživeto in napovedal ukrepe

Deli na:
Obama debato o podnebnih spremembah razglasil za preživeto in napovedal ukrepe

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je včeraj razpravo okrog podnebnih sprememb in vzrokov zanje razglasil za preživeto ter objavil strategijo boja proti segrevanju ozračja, ki temelji predvsem na zmanjšanju izpustov ogljikovega dioksida iz ameriških termoelektrarn.

Obama je odločnejše ukrepe proti segrevanju ozračja zagovarjal in napovedoval pred volitvami leta 2008, nato pa ponovno pred volitvami leta 2012. Storil pa ni veliko, pri čemer se je izgovarjal na blokado v kongresu, kjer republikanci še vedno zavračajo znanstvene dokaze o segrevanju ozračja in ukrepe s trditvami, da bodo škodovali gospodarstvu in povečali električne račune za reveže.

Pomanjkanje ukrepanja je sprožilo kritike tudi med podporniki Obame. Tudi nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore mu je sporočil naj že enkrat "od velikih besed, preide k velikim dejanjem".

Obama je nato letos v govoru o položaju v državi februarja kongresu sporočil, da bo ukrepal sam, kar se sedaj dogaja. "Kot predsednik, kot oče in kot Američan vam pravim, da moramo ukrepati," je dejal Obama v govoru na univerzi Georgetown. Na kritike republikancev je odgovoril, da jih nenehno ponavljajo, vendar nikoli nimajo prav.

Obama je v nasprotju z opozorili o gospodarski katastrofi v primeru ukrepov proti segrevanju ozračja ponovil, da ti v bistvu prinašajo dodatne vzpodbude za gospodarsko rast z inovacijami in novimi delovnimi mesti.


ZDA so, po trditvah Obame, v zadnjih 20 letih uspele znižati izpuste toplogrednih plinov iz energetskega sektorja, v bodoče pa jih bodo še bolj. Agenciji za zaščito okolja (EPA) je naročil, naj sodeluje z zveznimi državami in industrijo pri oblikovanju novih standardov za nove in stare termoelektrarne.

Kar 40 odstotkov vsega ogljikovega dioksida v ZDA izbruhajo v ozračje termoelektrarne, kar predstavlja tretjino izpustov vseh toplogrednih plinov v ZDA. EPA že dokončuje standarde glede novih termoelektrarn, vendar pa Obama v obstoječe še ni posegal zaradi kongresne blokade.

Obamova strategija predvideva tudi povečanje proizvodnje obnovljive električne energije, kot sta sončna in energija na veter, na zemljiščih v zvezni lasti. Cilj je, da bi do leta 2020 lahko nova energija oskrbovala šest milijonov stanovanj ali hiš, kar praktično pomeni podvojitev sedanje proizvodnje energije na zveznih zemljiščih.

Zvezna vlada bo dala do osem milijard dolarjev garancij za posojila za financiranje investicij v nove tehnologije, ki bi povsem preprečile izpuste ogljikovega dioksida iz termoelektrarn. V načrtu je še okrog 100 megavatov dodatnih energetskih kapacitet za revnejše mestne predele, agresivnejši ukrepi za povečanje energetske učinkovitosti gospodinjskih aparatov in povečanje izkoristka hidroelektrarn.

Kar 12 najtoplejših let v zgodovini merjenja svetovnih temperatur je bilo v zadnjih 15 letih, zato Obama pravi, da imajo moralno dolžnost za ukrepanje v dobro otrok in prihodnjih generacij. Predsednik je zagotovil, da ZDA imajo znanje in tehnologijo za spopad z izzivi in morajo postati globalni vodja prizadevanj proti podnebnim spremembam.