stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Kitajski hekerski napadi imajo državno podporo

Deli na:
Obama: Kitajski hekerski napadi imajo državno podporo

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je danes v pogovoru za ameriško televizijo dejal, da imajo nekateri, vendar ne nujno vsi, hekerski napadi na ameriška podjetja, ki prihajajo s Kitajske, "državno podporo". Obama je prav tako opozoril, da se je treba pri razpravljanju o hekerskih napadih izogibati "vojni retoriki".

Obama je še pozval ameriški kongres, naj bolj zaščiti kibernetsko varnost, a da pri tem zavaruje državljanske svoboščine. "Opaziti je povečanje groženj kibernetski varnosti. Nekateri napadi so izvedeni z državno podporo, nekateri pa so rezultat kriminalnih dejanj zločinskih skupin," je povedal ameriški predsednik.

"Kitajski in drugim državnim akterjem smo jasno povedali, da pričakujemo, da bodo sledili mednarodnim normam in se držali mednarodnih pravil," je zatrdil Obama in dodal, da je bilo zaradi hekerskih napadov izgubljenih na milijarde dolarjev in številčne poslovne skrivnosti.

Kitajska je danes sicer sporočila, da je pripravljena sodelovati z ZDA in drugimi pri boju proti hekerskim napadom in da je tudi sama žrtev teh napadov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"V kibernetskem prostoru ni potrebna vojna, temveč regulacija in sodelovanje," je dejala predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Prejšnji mesec je ameriška družba za spletno varnost Mandiant sporočila, da je enota kitajske vojske ukradla več sto terabajtov podatkov od vsaj 141 organizacij, večina od teh pa ima sedež v ZDA. A Peking tovrstne obtožbe zavrača. Po objavi poročila Mandiant je kitajsko obrambno ministrstvo zatrdilo, da so ameriški hekerji redno izvajali napade na dve kitajski vojaški spletni strani.