Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama se ne bo opravičil zaradi vohljanja pravosodnega ministrstva za novinarji

Deli na:
Obama se ne bo opravičil zaradi vohljanja pravosodnega ministrstva za novinarji

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v zvezi z afero o prisluškovanju novinarjem ameriške tiskovne agencije AP dejal, da je potrebno najti ravnovesje med svobodo medijev in nacionalno varnostjo. Hkrati je odločno zatrdil, da se ne bo opravičil.

"Ne bom se opravičil in mislim, da Američani od mene, kot vrhovnega poveljnika, pričakujejo, da bom zaskrbljen zaradi informacij, ki bi lahko ogrozile njihove misije ali življenja," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa še dejal Obama. V zvezi z afero ostalih podrobnosti ni omenil, dejal je le še, da poteka kazenska preiskava.

Ponovno se je ameriški predsednik tudi zavzel za zvezni zakon o medijih, ki bi ameriški novinarjem dal večjo zaščito pred razkritjem svojih virov na sodnih procesih.

Ameriško pravosodno ministrstvo je prisluškovanje novinarjem AP utemeljilo z nekonkretnimi dokazi o ogrožanju nacionalne varnosti, kar pa pri AP zanikajo.

Afera s prisluškovanjem ni edina, s katero se mora v teh dneh soočati ameriški predsednik. Gre tudi za davčno afero, zaradi katere je moral odstopiti prvi mož davčne agencije (IRS) Steven Miller. Davkarija je namreč še posebej pod drobnogled vzela do vlade kritične skupine, kot je konservativno gibanje čajanka. Po besedah Obame gre za ravnanje, za katerega ni opravičila.

Ameriški predsednik je sicer za Millerjevega naslednika že imenoval 42-letnega davčnega strokovnjaka Daniela Werfla, ki naj bi davkarijo najprej vodil do konca proračunskega leta. Njegova glavna naloga bo predvsem povrniti zaupanje javnosti v agencijo, še navaja dpa.