Manca Špik Dobra karma

Manca Špik s hčerko preseljena na povsem ...

Vesna Šošterič (2) Svet24.si

Razvpita resničnostna zvezdnica išče moškega

HUAWEI_P40_0021 Svet24.si

Pet razlogov, zakaj izbrati Huawei P40 lite

Dejan Židan in Tanja Fajon Svet24.si

Židan ob odstopu: "Prišel je čas, da slovensko ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Razkrivamo poti provizij za TEŠ6

Soraja 2 Odkrito.si

Torbica za 3.000 evrov in še kaj!

Mijo Matić Njena.si

Takole po karanteni uživa sanjski Mijo

Svet

V sklepnem napadu na plinsko polje v Alžiriji umrlo sedem talcev

Deli na:
V sklepnem napadu na plinsko polje v Alžiriji umrlo sedem talcev

Foto: Reuters

Alžirske varnostne sile so včeraj izvedle sklepni napad na plinsko polje na jugu Sahare, kjer so islamisti v sredo zajeli več sto talcev. Ubitih je bilo enajst islamističnih ugrabiteljev, ki so pred tem ubili sedem talcev, so sporočile alžirske varnostne sile. Drama z ugrabitvijo naj bi bila tako končana.

Da je stvar končana, je potrdil tudi britanski obrambni minister Philip Hammond na skupni novinarski konferenci z ameriškim kolegom Leonom Panetto, ki je na obisku v Londonu. Dejal je, da so alžirsko stran že pozvali, naj jim posreduje več podrobnosti.

"Napad se je zgodil dopoldne. Ubitih je bilo enajst teroristov in sedem talcev. Mislimo, da so slednji umrli zaradi maščevanja," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal neimenovani vir.

Islamisti naj bi talce začeli streljati dopoldne, pred napadom alžirskih posebnih enot. Ubili naj bi tri Belgijce, dva Američana, Britanca in Japonca, poročajo alžirski mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Ugrabitelji naj bi v petek skušali podtakniti tudi požar na plinskem polju, kar pa je alžirska vojska preprečila.


Od srede naj bi bilo po oceni alžirskih varnostnih sil ubitih med 25 in 27 talcev, ki so delali na plinskem polju, vendar številka še ni dokončno potrjena.

Islamisti so v sredo zajeli več sto ljudi, v četrtek pa so alžirske varnostne sile izvedle prvi napad, v katerem je bilo osvobojenih okoli 600 ljudi, večinoma Alžircev. Osvobojenih naj bi bilo tudi okoli 130 tujih talcev. Je pa ta napad terjal tudi 12 žrtev med talci, tako Alžirci kot tujci.

Alžirija je bila zaradi posredovanja, o katerem se ni posvetovala z nikomer, deležna tudi kritik več držav, katerih državljani so bili zajeti. Kot je sporočila alžirska vojska, je bil napad odgovor na odločitev teroristov, da izvedejo pravi pokol.

Ameriški obrambni minister Panetta pa je v Londonu dejal, da Alžirci poznajo teroristične grožnje, zato je po njegovem mnenju nujno sodelovati z njimi v smeri razvijanja regionalnega pristopa do problema.

Islamistični ugrabitelji so v sredo zjutraj na plinskem črpališču In Amenas družbe BP, domnevno v znak protesta zaradi francoskega posredovanja v sosednjem Maliju, zajeli več sto talcev. Med njimi je bilo tudi več deset tujcev, med drugim iz Francije, Norveške, ZDA, Velike Britanije, Japonske, Avstrije, Romunije in Filipinov.

loading...
Loading...