mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Napeta drama s talci v Alžiriji še brez konca

Deli na:
Napeta drama s talci v Alžiriji še brez konca

Foto: Reuters

Drame s talci na plinskem polju na jugovzhodu Alžirije po dveh dneh še vedno ni bilo konec. Alžirski vojski naj bi sicer v operaciji, ki jo je sprožila v četrtek, uspelo rešiti množico talcev, med njimi okoli 100 tujcev. A usoda kakih 30 tujcev ostaja neznanka, islamistični ugrabitelji pa se za zdaj ne nameravajo vdati.

Islamistični ugrabitelji so v sredo zjutraj na plinskem črpališču In Amenas, domnevno v znak protesta zaradi francoskega posredovanja v Maliju, zajeli več sto talcev. Med njimi je bilo tudi več deset tujcev, med drugim iz Francije, Norveške, ZDA, Velike Britanije, Japonske, Avstrije, Romunije in Filipinov.

Alžirski vojski je v četrtek z zračnim in kopenskim napadom uspelo zavzeti bivalni predel kompleksa In Amenas, ne pa še proizvodnih delov, kjer naj bi vojska le obkolila napadalce. V operaciji je po navedbah oblasti "več ljudi" izgubilo življenje, "veliko število" talcev pa naj bi rešili.

Drama se je nadaljevala tudi danes, pri čemer so se informacije glede očitno napetega dogajanja spreminjale iz ure v uro. Po zadnjih podatkih alžirske tiskovne agencije APS je bilo osvobojenih kakih 100 od 132 tujih talcev, tako da usoda okoli 30 ostaja neznanka.

Pred tem je ista agencija poročala, da je bila v reševalni operaciji, ki jo je alžirska vojska začela v četrtek, osvobojena več kot polovica tujih talcev, kot tudi 573 Alžircev.

Ugrabitelji so sicer v četrtek sporočili, da je bilo v akciji ubitih 34 talcev, a po trditvah neimenovanega alžirskega vira naj bi šlo pri teh trditvah za "fantazijo".

Kot poroča britanski BBC, so v četrtek umrli najmanj štirje tuji delavci, najmanj štirje pa so bili med akcijo osvobojeni. V operaciji naj bi bilo v četrtek ubitih tudi 18 ugrabiteljev.

Enega izmed ugrabitelje pa so alžirske sile po poročanju alžirskega časnika Al Vatan med operacijo zajele. Ta je nato med zaslišanjem razkril, da je ugrabiteljev 32 in da so borci brigade, ki jo vodi Mohtar Benmohtar. Ta je v strukturi Al Kaide v islamskem Magrebu prišel do status emirja.

Viri blizu Belmohtarja so medtem po poročanju mavretanske tiskovne agencije ANI povedali, da je ta Franciji in Alžiriji predlagal pogajanja za končanje francoskega posredovanja v Maliju.


Prav tako naj bi predlagal izmenjavo ameriških talcev, ki jih zadržuje njegova skupina, za Egipčana Omarja Abdelrahmana in Pakistanca Afjaha Sidikija, ki sta zaradi povezav s terorizmom zaprta v ZDA.

Prav tako pa naj bi islamistični ugrabitelji po poročanju ANI zagrozili z novimi napadi. Vse Alžirce naj bi pozvali, naj se držijo stran od tujih poslopij. "Tam bomo, ko nas ne bo nihče pričakoval," je povedal eden od predstavnikov ugrabiteljev.

Pomanjkanje konkretnih podatkov glede dogajanja na plinskem polju britanske naftne družbe BP je povzročalo sive lase v več svetovnih prestolnicah, kjer so se spraševali o usodi svojih delavcev. Kritike je bila deležna tudi vojaška akcija, o kateri Alžirija ni predhodno obvestila vpletenih držav.

Japonsko zunanje ministrstvo je danes poklicalo na zagovor alžirskega veleposlanika, premier Šinzo Abe pa je skrajšal obisk v Indoneziji.

Japonsko podjetje JGC, ki je eno izmed podjetij, ki nadzorujejo plinski kompleks in ima tam 78 delavcev, je sporočilo, da jih je na varnem 17 - sedem Japoncev in deset drugih, vključno z dvema Filipincema in Romunom.

Od britanskih talcev naj bi bila osvobojena dva, a usode preostalih 20 še vedno ne poznajo. V Londonu se bojijo najhujšega, premier David Cameron pa je zaradi krize odpovedal za danes predvideni težko pričakovani govor o prihodnosti Velike Britanije v EU.

Norveško podjetje Statoil, ki prav tako sodeluje pri upravljanju plinskega kompleksa, ne ve, kaj se je zgodilo z osmimi norveškimi delavci, eden pa je na varnem, a ranjen.

Po navedbah Francije sta dva njena državljana na varnem, o še dveh, ki naj bi bila med talci, pa nimajo poročil. Nekemu moškemu s Severne Irske pa je uspelo pobegniti.

Med talci so tudi Američani in kot je danes v Londonu dejal ameriški obrambni minister Leon Panetta, si ameriške oblasti ves čas prizadevajo, da bi se njihovi državljani vrnili "živi in zdravi". Ugrabitelje pa je posvaril, da ne bodo nikjer našli skrivališča.