Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Število mrtvih v zajetju talcev v Alžiriji bo verjetno naraslo

Deli na:
Število mrtvih v zajetju talcev v Alžiriji bo verjetno naraslo

Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev drame s talci na plinskem polju v Alžiriji bi lahko še naraslo, je danes v pogovoru za radio opozoril alžirski minister za komunikacije Mohamed Sajid. Mediji medtem poročajo, da naj bi v neki odročni tovarni na plinskem črpališču danes našli 25 ubitih talcev, a uradne potrditve o tem še ni.

Alžirske oblasti so pred tem sporočile, da je bilo v zajetju ubitih 23 talcev in 32 islamističnih ugrabiteljev. Obenem je bilo rešenih skupno 685 alžirskih delavcev in 107 tujcev.

Po končanju drame na plinskem polju In Amenas v soboto je med pogrešanimi še vedno več britanskih, ameriških, norveških in japonskih ter nekaterih drugih državljanov.

Končne podatke o številu mrtvih bodo oblasti predvidoma objavile še danes, je za javni radio povedal minister Sajid, ki pa je obenem napovedal, da bo število ubitih talcev verjetno višje od sedanjih 23. Povedal je še, da so ugrabitelji prihajali iz šestih različnih držav, tako "arabskih in afriških" kot tudi "neafriških".

Medtem pa nekateri mediji ob sklicevanju na neimenovane varnostne vire že poročajo, da naj bi vojaki v neki odročni tovarni v okviru In Amenasa danes odkrili še 25 trupel talcev, piše francoska tiskovna agencija AFP.



Zajetje talcev, ki se je začelo v sredo, je bilo po trditvah samih ugrabiteljev maščevanje za posredovanje francoskih vojakov proti islamistom v sosednjem Maliju. A glede tega obstajajo dvomi, saj je bil celoten napad po ocenah poznavalcev zelo dobro načrtovan, kar terja čas, medtem ko se je Francija za posredovanje v Maliju odločila šele pred dobrim tednom.

Po prvem napadu na ugrabitelje v četrtek je alžirska vojska sklepni napad izvedla v soboto dopoldne, potem ko naj bi začeli islamisti pobijati talce.

Kljub določenim kritikam na račun posredovanja vojske, saj je to terjalo tudi življenja talcev, so tako ameriški predsednik Barack Obama kot tudi britanski premier David Cameron in francoski predsednik Francois Hollande ocenili, da je vsa krivda za smrti na strani teroristov.

Kot sta opozorila Cameron in Hollande, sicer še niso znane vse podrobnosti, a pri množičnih zajetjih talcev s strani tako hladnokrvnih ugrabiteljev, ki so pripravljeni ubijati in se ne pogajajo, ponavadi ne ostane druga možnost kot napad. Odgovor alžirskih varnostnih sil je bil tako po njuni oceni najustreznejši, piše nemška tiskovna agencija dpa.