državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinski parlament ni izglasoval nezaupnice vladi

Deli na:
Ukrajinski parlament ni izglasoval nezaupnice vladi

Foto: Reuters

Ukrajinski parlament na nujni seji danes ni izglasoval nezaupnice vladi premiera Mikole Azarova. Za nezaupnico je glasovalo le 186 poslancev, kar je precej manj od potrebnih 226 glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zahtevo o glasovanju o nezaupnici so vložile tri glavne opozicijske stranke, potem ko vlada ni podpisala sporazuma o krepitvi odnosov z EU. Poslanci vladajoče stranke so se glasovanja vzdržali.

Premier Mikola Azarov se je sicer na nujni seji parlamenta opravičil za nasilno policijsko posredovanje ob protestih v Kijevu. "V imenu naše vlade se bi rad opravičil za dejanja naših organov pregona na Trgu neodvisnosti," je dejal Azarov, medtem ko so opozicijski poslanci vzklikali: "Odstop!"

Množični protesti, največji po oranžni revoluciji leta 2004, so posledica odločitve vlade, da se spričo nasprotovanja Rusije odpove sklenitvi pridružitvenega sporazuma z EU, ki bi ga morali po načrtih podpisati prejšnji teden v Vilniusu. V soboto zjutraj je bilo v posredovanju policije, ki je s solzivcem in pendreki skušala z osrednjega kijevskega trga razgnati protestnike, ranjenih več kot 30 ljudi.



Po sobotnem nasilnem posredovanju policije se je v nedeljo na demonstracijah zbralo več kot 100.000 ljudi, protesti pa so se sprevrgli v krvavo nasilje pred predsedniško stavbo. Pred poslopjem parlamenta v Kijevu se je tudi danes zbralo več tisoč protestnikov.

Azarov je danes sicer znova pozval k razreševanju odprtih trgovinskih vprašanj v tristranskem dialogu Ukrajine, Rusije in EU. "Z Rusijo smo dosegli dogovor o pogovorih v tristranskem formatu," je povedal. Po njegovem so takšni pogovori nujni za razpravo o pogojih, ki jih postavljata tako Moskva kot Bruselj.

Ukrajinska opozicija zahteva odstop tako Azarova kot predsednika države Viktorja Janukoviča.