Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova bi bila premierka, Veber predsednik DZ

Deli na:
Bratuškova bi bila premierka, Veber predsednik DZ

Foto: Bobo

Poslanci PS so včeraj vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, za mandatarko pa predlagajo Alenko Bratušek. O nezaupnici bodo poslanci predvidoma glasovali v sredo. Je pa skupina poslancev v DZ že vložila novelo zakona o vladi, za novega predsednika DZ pa predlagajo vodjo poslancev SD Janka Vebra.

Vodja poslancev PS Jani Mödernorfer je na novinarski konferenci ocenil, se je Slovenija znašla v "največji politični krizi v zgodovini samostojne države". Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, obremenilno za premiera in predsednika SDS Janeza Janšo ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je podpisal t. i. bianco odstopno izjavo z mesta predsednika PS, je namreč pripeljalo do točke, ko so koalicijski partnerji začeli odhajati iz aktualne vlade.

V PS so se odločili, da "to agonijo pripeljejo h koncu", je poudaril Möderndorfer. Kot je pojasnil, je namreč odgovornost največje parlamentarne stranke, da to krizo tudi zaustavi in najde pot k oblikovanju nove večine v DZ.

Zato sta se Möderndorfer in kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek že dopoldne sešla s poslanskimi skupinami DL, SD in DeSUS. Skupaj so ugotovili, da "obstajajo vse podlage, da naredimo korak naprej".

Möderndorfer je še poudaril, da konstruktivno nezaupnico vlagajo zato, da bi dobili vlado, ki bo Slovenijo potegnila iz politične krize in "končala agonijo Janeza Janše in te vlade", ki državo po besedah Möderndorferja blokira.

Vodja poslanske skupine PS je še pojasnil, da pričakujejo od podpredsednika DZ Jakoba Presečnika, ki vodi DZ po odstopu Gregorja Viranta z mesta predsednika DZ, da bo sejo DZ sklical za sredo ob 10. uri. Na isti seji bi hkrati z obravnavo konstruktivne nezaupnice Janševi vladi na dnevnem redu imeli tudi izvolitev predsednika DZ in tako zagotovili normalno delo parlamenta.

Poslanec SD Matjaž Han je včeraj v imenu poslanske skupine SD v DZ vložil predlog, da predsednik DZ postane Janko Veber.

"Zelo je pomembno, da ima DZ svojega predsednika," je za STA poudaril Veber. Po njegovem mnenju namreč DZ brez predsednika ne deluje s svojimi polnimi pooblastili, zato je njegova kandidatura predvsem korak proti temu, da se predsednik DZ čim prej dobi.

Kot je pojasnil, je do dogovora prišlo znotraj dogovarjanja glede vložitve nezaupnice vladi. V skladu z dosedanjimi načeli parlamentarne demokracije v Sloveniji običajno mesto za imenovanje predsednika DZ pripade drugi največji stranki, ki bo sodelovala v koaliciji.

Medtem pa so se potencialne partnerice nove vlade že načeloma dogovorile za nekatere organizacijske spremembe v vladi, ki jo oblikujejo. PS je včeraj v DZ vložila novelo zakona o vladi, ki za zdaj opredeljuje tri spremembe: vrača samostojno ministrstvo za kulturo, tožilstvo pa pod pristojnost pravosodnega ministrstva. Ukinja ministrstvo brez listnice, Urad za Slovence po svetu pa pripaja ministrstvu za kulturo, so pojasnili v PS.

Skupina poslancev s prvopodpisanim Möderndorferjem je novelo zakona vložila zato, "da bi do organizacijskih sprememb prišli v čim krajšem roku". V PS so ob tem napovedali, da bo novela dopolnjena, ko se bodo nadaljevala koalicijska usklajevanja s potencialnimi partnericami nove vlade.

Prenos državnega tožilstva iz pristojnosti ministrstva za pravosodje pod pristojnost ministrstva za notranje zadeve je namreč ob sestavljanju Janševe vlade povzročil precej razburjenja med strankami. Pred slabim letom dni sta PS in SD zato tudi vložili zahtevo za ustavno presojo, iz ustavnega sodišča pa so včeraj sporočili odločitev, da omenjeni prenos ni neustaven.

Sicer pa Janševa vlada vse bolj oklestena. Potem ko jo je že 23. januarja zapustila DL, so jo včeraj še funkcionarji DeSUS, v ponedeljek pa bodo iz vlade odšli še funkcionarji SLS. Včeraj sta odstopila predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec in minister za zdravje Tomaž Gantar. Erjavec je na novinarski konferenci poudaril, da DeSUS ni tista, ki je "načela to vladno barko". Po njegovem mnenju je krivda za to, da je vlada padla, izključno v Janši, ki ni odstopil po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije.

Na konstruktivno nezaupnico so se odzvale tudi stranke, ki bodo ob morebitnem oblikovanju nove vlade ostale v opoziciji. V SDS so opozorili, da gre v primeru nezaupnice in oblikovanja nove vlade za poskus, da se onemogoči izvajanje zakona o holdingu in zakona o slabi banki. Kot opozarjajo, sta zaradi tega pod vprašajem dva najpomembnejša protikrizna ukrepa in ukrepa za zavarovanje slovenske suverenosti.

V SLS so sicer že napovedali, da bodo podprli vse aktivnosti, ki bodo vodile do predčasnih volitev. Vendar pa bodo o podpori nezaupnici še razmislili, zlasti z vidika ocene, ali gre za korak k predčasnim volitvam, je dejal podpredsednik SLS Franc Bogovič. Slednji bo sicer v ponedeljek odstopil s funkcije ministra za kmetijstvo in okolje Bogovič, sedanji predsednik SLS Radovan Žerjav pa z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin medtem meni, da je skupni imenovalec morebitne nove vlade nasprotovanje Janševi vladi, ob čemer pa dvomi, da je to zadosten razlog za uspešno delo vlade. Spomnil je, da so se PS, SD, DeSUS in DL dogovorile, da bodo z nezaupnico odstavile Janšo, a izpostavlja vprašanje dogovora partneric o programskih stališčih.