sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Češka vlada ni dobila zaupnice v parlamentu

Deli na:
Češka vlada ni dobila zaupnice v parlamentu

Foto: Reuters

Češki parlament je vladi Jisija Rusnoka izglasoval nezaupnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusnok je rezultat glasovanja opisal kot "pošteni poraz". 93 poslancev je zaupnico vladi podprlo, 100 jih je bilo proti.

Proti so glasovali poslanci konzervativne Demokratske državljanske stranke (ODS) (ODS), liberalno-konzervativni TOP 09 in manjša stranka LIDEM. Za zaupnico vladi pa so glasovali poslanci levosredinskih socialdemokratov (ČSSD), komunistov in stranke Javne zadeve. Po poročanju agencij se je pokazalo, da so pri bili glasovanju odločilni glasovi neodvisnih poslancev.

Do glasovanja o zaupnici je sicer prišlo zato, ker mora vlada v skladu s češko zakonodajo v mesecu dni po imenovanju prestati glasovanje o zaupnici v parlamentu, v nasprotnem primeru pa pade.


Po češki ustavi mora Rusnokova vlada, ki je bila imenovana julija, sedaj poslati odstop predsedniku države Milošu Zemanu. Rusnok je po glasovanju napovedal, da bo to storil brez oklevanja. Vlada bo medtem opravljala tekoče posle, dokler ne bo predsednik Zeman imenoval nove.

Zeman je sicer dal poslancem jasno vedeti, da nove vlade ne namerava imenovati še nekaj tednov. Kot razlog je navedel napoved državnega pravobranilstva, da bo v prihodnjih tednih prišlo do napredka v preiskavi korupcijske afere, povezane tudi s prisluškovanjem, v katero je bila vpletena Jana Nagyova, vodja kabineta nekdanjega češkega predsednika vlade Petra Nečasa. Zaradi te afere je Načas tudi odstopil 17. junija.

Rusnokov kabinet se ne glede na vse lahko obdrži na oblasti do prihodnjih volitev, predvidenih za maj 2014. Ustava predsedniku države namreč nalaga, da mora, če zaupnica vladi ni izglasovana, poiskati novega mandatarja, a mu ne določa roka, do kdaj mora to storiti. Tako lahko Zeman, ki noče niti predčasnih volitev niti nove desnosredinske vlade, enostavno čaka, kar očitno tudi namerava.