Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Vlada Federacije BiH dobila nezaupnico

Deli na:
Vlada Federacije BiH dobila nezaupnico

Foto: Reuters

Predstavniški dom parlamenta Federacije Bosne in Hercegovine, ene izmed dveh entitet BiH, je včeraj po celodnevni burni razpravi izglasoval nezaupnico vladi te entitete. O nezaupnici bo sicer predvidoma še ta teden odločal tudi zgornji dom parlamenta, dom narodov, a zaradi procesnih pravil bi se vse skupaj lahko še krepko zavleklo.

Vlada Federacije BiH, ki jo sestavljajo Bošnjaki in Hrvati, bo zdaj lahko opravljala le še tekoče posle. Predstavniški dom ji je poleg tega omejil pooblastila glede sprejemanja pomembnejših finančnih odločitev in glede imenovanj članov upravnih odborov javnih podjetij, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Nezaupnico entitetski vladi so zahtevali socialdemokrati (SDP), HDZ BiH, HDZ 1990 in Zveza za boljšo prihodnost (SBB), potem ko njihovi prejšnji poskusi zamenjave ministrov niso uspeli. Vlado sicer sestavljajo Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvaška stranke prava (HSP) in Narodna stranka (NSRzB).

Do junija lani je bil v vladni koaliciji tudi SDP, ki pa je nato izstopila in sklenila zavezništvo z opozicijskimi HDZ in SBB, navaja Hina.

Za nezaupnico vladi je na koncu glasovalo 58 od skupno 98 poslancev v predstavniškem domu entitetskega parlamenta. O nezaupnici mora zdaj glasovati še zgornji dom parlamenta, kar naj bi se predvidoma zgodilo že v petek.


Vodja poslanske skupine SDA Izet Omanović je že napovedal, da bodo v stranki izkoristili možnost za uporabo mehanizma za zaščito vitalnih nacionalnih interesov. Na ta način dom narodov ne bo mogel glasovati o nezaupnici, dokler federalno ustavno sodišče ne bo odločilo, ali bi bil z nezaupnico ogrožen nacionalni interes Bošnjakov.

Kdaj naj bi se to zgodilo, pa je povsem nejasno, saj tri od skupno devetih mest v ustavnem sodišču trenutno niso zasedena in zato na sodišču ni potrebne večine za sprejemanje odločitev v primerih zaščite vitalnih nacionalnih interesov, še navaja Hina.

Četudi bi oba domova federalnega parlamenta na koncu vendarle izglasovala nezaupnico vladi, bo odločitev o njeni zamenjavi oz. imenovanju lahko sprejel izključno predsednik Federacije BiH Živko Budimir, sicer član vladne HSP.

Budimir je sicer že dejal, da ne bo nasprotoval imenovanju nove vlade, če bo odločitev v celoti spoštovala zakone in ustavo.

Glede na vse procesne ovire je tako teoretično povsem mogoče, da bo sedanja federalna vlada opravljala tekoče posle vse do rednih volitev, ki so predvidene za jesen leta 2014, še navaja Hina.