pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Peruju vohunski škandal odnesel premierko

Deli na:
V Peruju vohunski škandal odnesel premierko

Foto: Reuters

Perujski predsednik Ollanta Humala mora poiskati novega premierja, potem ko je kongres zaradi obtožb o vohunjenju izglasoval nezaupnico dosedanji predsednici vlade Ani Jara. Močan nacionalni direktorat za obveščevalne dejavnosti DINI naj bi namreč vohunil za politiki, novinarji, poslovneži in tisoči navadnih državljanov.

46-letna Jarova je v ponedeljek zvečer sicer pred poslanci zatrjevala, da vohunjenje sega desetletje nazaj, v čas najmanj dveh prejšnjih vlad, ona pa je bila tista, ki je naročila preiskavo spornih dejavnosti DINI. A opozicijske stranke so vztrajale, da je kriva, ker ni nemudoma končala spornih praks, in so uspele zbrati dovolj glasov za nezaupnico - 72 proti 42 z dvema vzdržanima.

Vlada je bila tako avtomatično razpuščena, lahko pa predsednik države, potem ko najde novega premierja, na čelo ministrstev znova imenuje iste ljudi. Gre za največji izziv za Humalo, odkar je leta 2011 prevzel oblast, poroča francoska tiskovna agencija AFP, čeprav obenem navaja podatek, da Humala išče že sedmega premierja v štirih letih. Mandat se mu sicer izteče v letu dni.

Prvič se je namreč zgodilo, da mu je premierja odstavil perujski parlament. Obenem se je to zgodilo šele tretjič v zgodovini Peruja in prvič po letu 1963.

Levosredinski predsednik se je sicer jasno postavil v bran premierki, ki je vodenje vlade prevzela julija lani, in kritiziral njeno "nepošteno" odstavitev. "Bila je ena najboljših, če ne kar najboljša, kar smo jih kadarkoli imeli," je dejal, a obenem zatrdil, da bo spoštoval odločitev kongresa, saj je to pač del "demokratične igre".

Kot še pojasnjuje AFP, ima predsednik tri dni časa, da najde novega premierja, ki ga mora nato potrditi kongres, v katerem Humala nima večine. Če se ne bo izšlo, grozi razpis predčasnih parlamentarnih volitev.