Aleksander Lukašenko Svet24.si

KGB o dronih iz Litve, Lukašenko na zahod ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Sum konflikta interesov na ministrstvu: nov zakon ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Turčija zaradi Sirije zaprosila Nato za raketno obrambo patriot

Deli na:
Turčija zaradi Sirije zaprosila Nato za raketno obrambo patriot

Foto: Reuters

Turčija je zaradi spopadov v Siriji zvezo Nato zaprosila za sistem raketne zračne obrambe patriot, je včeraj v Bruslju sporočil generalni sekretar zavezništva Anders Fogh Rasmussen. Kot je dodal, bo Nato o prošnji Turčije odločal "brez odlašanja".

Kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, je turška vlada prošnjo Natu za rakete patriot naslovila "v luči nadaljevanja krize v Siriji". Rasmussen pa je v sporočilu za javnost zapisal, da bi rakete patriot pomembno okrepile obrambne zmogljivosti in "zmanjšale napetosti vzdolž jugovzhodne meje Nata".

Pomoč v raketah patriot bi bil tudi "konkreten dokaz solidarnosti in odločnosti zavezništva", je še poudaril Rasmussen in napovedal obravnavo turške prošnje "brez odlašanja". Če se bodo zaveznice strinjale, pa bi strokovna skupina lahko že prihodnji teden na terenu preučila, kje bi lahko namestili rakete, je še napovedal.

Pri nameščanju prestreznih raket tipa patriot bodo sicer morale sodelovati tiste države, ki ta sistem imajo - gre za Nemčijo, Nizozemsko in ZDA. Te države se bodo same odločile, ali jih lahko dajo na voljo Turčiji in za koliko časa, je še povedal generalni sekretar Nata.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je po poročanju AP dejal, da je nemškemu veleposlaniku v Ankari že naročil, naj se "pozitivno odzove na tovrstno prošnjo". "Bila bi resna napaka, če bi zavrnili obrambno podporo članici Nata v trenutku, ko se ta članica počuti ogroženo pred morebitnim zunanjim napadom," je dejal Westerwelle.

Podobno so tudi ZDA včeraj sporočile, da so "naklonjene" prošnji Turčije. Kot je še dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner, "varnost naše zaveznice v Natu jemljemo zelo resno".

Z Nizozemske so medtem sporočili, da bodo pred morebitno namestitvijo raket ob turški meji s Sirijo preverili položaj na terenu. V ta namen bodo v Turčijo v kratkem poslali vojaške strokovnjake, je povedala obrambna ministrica Jeanine Hennis-Plasschaert. Kot pogoje, ki jih postavljajo v zameno za rakete, je navedla garancije, da bodo te namenjene zgolj obrambi turškega naroda ter da bo njihova namestitev pripomogla k zmanjšanju vojaških napetosti.



Rasmussen je sicer včeraj poudaril, da je "varnost zavezništva nedeljiva" in da je "Nato odločen, da odvrne vsakršne grožnje in obrani ozemeljsko celovitost Turčije".

Pojasnil je še, da bodo rakete patriot namenjene zgolj obrambi pred morebitnimi napadi na Turčijo. Ne bodo namenjene morebitnemu uveljavljanju območja prepovedi letenja nad Sirijo, kar zahtevajo sirski uporniki.

Nato je sicer tovrstne baterije zračne obrambe v Turčiji doslej namestil že dvakrat - v primeru vojn v Iraku leta 1991 in 2003. Uporabili jih niso in so jih že nekaj mesecev kasneje umaknili.

V zadnjih mesecih je sicer večkrat prišlo do obstreljevanj na sirsko-turški meji, pri čemer je bilo več ljudi na turški strani tudi ubitih. Turški parlament je vladi odobril, da lahko posreduje na ozemlju Sirije za zaščito ozemeljske celovitosti države.

V Siriji se medtem spopadi nadaljujejo. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so uporniki včeraj napadli vojaško oporišče Šejk Sulejman kakih 25 kilometrov severozahodno od Alepa, a so jih sile predsednika Bašarja al Asada odbile. Pri tem je bilo ubitih najmanj 25 upornikov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Asadove sile so poleg tega z letali obstreljevale dele mesta Alep, pri čemer je bilo ubitih na desetine ljudi, so še sporočili iz organizacije s sedežem v Londonu. Med drugim je bila v obstreljevanju poškodovana poljska bolnišnica. Vladna letala so obstreljevala tudi dele prestolnice Damask.