pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rasmussen je krimsko krizo označil za budnico za Nato

Deli na:
Rasmussen je krimsko krizo označil za budnico za Nato

Foto: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen v priključitvi polotoka Krim Rusiji vidi "budnico" za transatlantsko zavezništvo. "To je največja grožnja evropski varnosti in stabilnosti od konca hladne vojne," ki se dogaja na meji Nata, je dejal v Washingtonu. Izrazil je bojazen, da bo Rusija posredovala tudi na vzhodu Ukrajine.

V krimskem konfliktu po besedah Rasmussena ne gre le za Ukrajino, pač pa za poskus Rusije "zavrteti čas nazaj". Kot meni, gre za željo risati nove meje, monopolizirati trge in si podvreči prebivalstvo. "In uporabiti nasilje za reševanje težav," je dejal v govoru na institutu Brookings.

"Rusija je pod vprašaj postavila svojo kredibilnost in zanesljivost kot mednarodni akter," je dodal. Moskvo je znova pozval, naj izpolni svoje mednarodne obveze. Kot je poudaril, mora biti nasilje skrajna pot, ne pa prva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znova je opozoril, da Nato ne bo priznal nezakonite in nelegitimne priključitve Krima Rusiji. Po njegovi oceni je rusko posredovanje na Krimu del globalne strategije Moskve, saj želi z ohranjanjem nestabilnosti v regiji preprečiti državam v regiji integracijo v evroatlantsko skupnost.

Izrazil je tudi bojazen, da bo ruski predsednik Vladimir Putin šel še dlje od Krima in posredoval tudi na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Rasmussen je to dejal, medtem ko so predstavniki Pentagona potrdili, da namerava ameriška vojska povečati vojaško sodelovanje z zaveznicami Nata ob meji z Rusijo.

Ne vemo več, ali je Rusija partnerica ali nasprotnica, je še dejal in napovedal, da se bo Nato na prihodnjih srečanjih osredotočil "na dolgoročne posledice ruske agresije na lastno varnost".

Ruski predsednik Putin je po nedeljskem referendumu, na katerem so prebivalci Krima prepričljivo podprli pridružitev Rusiji, v torek podpisal akt o priključitvi Krima. S podpisom dogovora sta se Rusiji pridružili dve entiteti - doslej avtonomna ukrajinska republika Krim in mesto Sevastopol, ki v Rusiji postaja mesto s federalnim statusom.

Na rusko priključitev Krima so se ostro odzvali v Kijevu, zahodne države pa so Moskvi zagrozile z novimi sankcijami.