Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ukrajinski premier obtožil Rusijo, da je napovedala vojno

Deli na:
Ukrajinski premier obtožil Rusijo, da je napovedala vojno

Foto: Reuters

Ukrajinski začasni premier Arsenij Jacenjuk je danes opozoril, da je Ukrajina "na robu katastrofe", Rusijo pa je obtožil, da je Ukrajini napovedala vojno. "To je rdeč alarm. To ni grožnja, to je dejansko vojna napoved moji državi," je dejal novinarjem v Kijevu dan po odločitvi ruskega parlamenta, da odobri uporabo vojske v Ukrajini.

"Pozivamo (ruskega predsednika Vladimirja) Putina, da umakne vojsko iz te države in spoštuje dvostranske dogovore. Če želi biti predsednik, ki je začel vojno med dvema sosednjima in prijateljskima državama, se je temu cilju približal na nekaj centimetrov," je dejal Jacenjuk, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oglasil se je tudi začasni predsednik države Olesandr Turčinov, ki je že v soboto ukazal ukrajinski vojski najvišjo stopnjo pripravljenosti, potem ko je zgornji dom ruskega parlamenta dal zeleno luč Putinu, da uporabi vojsko na ukrajinskem ozemlju.

Kot je dejal danes, Rusija ni imela nobenega razloga za "to dejanje agresije". "Vse izjave o ogroženosti ruskih državljanov ali rusko govorečih Ukrajincev so izmišljene," je dejal Turčinov, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.


Ukrajinska vojska je medtem sprožila tudi mobilizacijo rezervistov. A za zdaj kakih premikov ukrajinske vojske izven vojašnic ni opaziti, še navaja dpa.

Medtem se je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass za zaprtimi vrati sestal tudi ukrajinski parlament, vrhovna rada. Poslanci so pozvali mednarodno skupnost, naj zagotovi ozemeljsko celovitost Ukrajine v skladu z budimpeškim memorandumom iz leta 1994.

S tem memorandumom so bila Ukrajini zagotovljena varnostna zagotovila v zameno za odpoved jedrskemu orožju in pristop k sporazumu o neširjenju jedrskega orožja. Podpisale so ga ZDA, Rusija in Velika Britanija.

Poleg tega je vrhovna rada predlagala tudi oblikovanje posebne skupine za pogovore z Rusijo, so še sporočili iz parlamenta v Kijevu, kot poroča Itar-Tass.