Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpenproletariat razgreva volilno zimo

Deli na:
Trumpenproletariat razgreva volilno zimo

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump znova naskakuje Belo hišo. - Foto: Profimedia

Strupeno mrzel veter, ki je prejšnji ponedeljek vel prek zamrznjenih polj v Iowi, je volilni večer ponekod potisnil proti arktičnim –40 stopinjam Celzija. Ljudje v zimskih plaščih in bundah ter s kapami globoko na ušesih so kapljali v šolske telovadnice in gasilske domove ter pokazali, kdo na ameriški desnici ima najbolj goreče privržence. Potrdila se je napoved, da z naskokom nekdanji predsednik Donald Trump. Vsi, ki že tedne svarijo pred njegovimi novimi štirimi leti v Beli hiši, so lahko samo zavzdihnili: »Zima prihaja.«

Donald Trump je prvi nekdanji republikanski predsednik, ki se za novi mandat poteguje, potem ko je po prvem izgubil volitve. Hkrati je krepko pripomogel, da se je desnica na kongresnih volitvah 2022 odrezala precej slabše od pričakovanj.

Guverner Floride Ron DeSantis, ki je stavil na dober rezultat v konservativni, močno religiozni in podeželski Iowi, je z 21 odstotki prehitel nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley (19 odstotkov glasov).


Analitiki na obeh straneh politične mavrice se strinjajo, da je DeSantis odpisan, Haleyjeva pa mora jutri zmagati, potem pa z novim vetrom v jadrih do 24. februarja v domači Južni Karolini nekako nadomestiti skoraj 30 odstotnih točk zaostanka za Trumpom. Če pa bo na vrhu znova nekdanji predsednik, so republikanske volitve pravzaprav končane.

Ko bo dokončno jasno, da je Trump izbranec desnice, lahko pričakujemo poplavo oglasov, s katerimi bodo Američane prepričevali, da so pred črno-belo izbiro, od katere je odvisna usoda države in obstoj demokracije. To ne bo težko, plat zvona že sedaj ne bijejo le zelo levi mediji, pač pa tudi tako zmerni, kot je denimo The Economist.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24