Revija Reporter
Svet

Trump se trenutno ne želi pogovarjati s Xijem: Zelo sem razočaran nad Kitajsko

STA

15. maj. 2020 6:00

Deli na:

Kitajski predsednik Xi Jinping in ameriški predsednik Donald Trump.

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da trenutno nima želje za pogovor s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom. Namignil je celo, da bi lahko državi sploh prekinili odnose. Kljub temu je pripomnil, da ima s Xijem zelo dobre odnose.

"Ampak trenutno ne želim govoriti z njim. Zelo sem razočaran nad Kitajsko," je dejal Trump, ki za vse težave ZDA s pandemijo koronavirusa krivi Kitajsko, kjer je ta virus nastal in se razširil po svetu. Med drugim v Evropo, odkoder je potem prišel v New York in naprej po ZDA.

Na vprašanje ali razmišlja o kakšnih ukrepih proti Kitajski, Trump ni imel odgovora, ampak je ugibal, da je veliko stvari, ki jih lahko naredi. "Lahko naredimo stvari. Lahko prekinemo vse odnose. Kaj se bo zgodilo, če to storimo? Prihranili bi 500 milijard dolarjev," si je na retorično vprašanje samemu sebi odgovoril Trump.

Predsednik ZDA, ki je doma že razglasil zmago proti pandemiji, nato pa pojasnil, da je mislil na zmago glede testiranja, se pred novembrskimi volitvami osredotoča na ponovno odpiranje gospodarstva in iskanje krivcev za doslej 84.000 mrtvih Američanov zaradi covida-19.

Odgovornosti za počasno ukrepanje ne bo sprejel, kar je že povedal, zato skupaj z državnim sekretarjem Mikom Pompeom vse sile usmerja v obdolžitev Kitajske, njegova kampanja pa ustvarja povezave med Kitajsko in demokratskim predsedniškim kandidatom Joephom Bidnom.

Kitajska mu ne ostaja dolžna in širi teorije zarote, da je koronavirus v bistvu nastal v ZDA oziroma da so ga na Kitajsko prenesli Američani. Ameriške obveščevalne službe pa svarijo, da kitajski hekerji vdirajo v sisteme ameriških raziskovalnih ustanov in skušajo ukrasti informacije o cepivu proti koronavirusu.