Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pahor na neuradnem pogovoru sprejel katalonskega predsednika

Deli na:
Pahor na neuradnem pogovoru sprejel katalonskega predsednika

Pahor je sprejel na neuraden pogovor katalonskega predsednika Quima Torra - Foto: UPRS

Predsednik republike Borut Pahor je danes na neuradnem pogovoru sprejel katalonskega predsednika Quima Torro, ki se danes in v petek mudi v Sloveniji. Na srečanju sta spregovorila o tradicionalno dobrem odnosu med Slovenijo in Katalonijo, so sporočili iz urada predsednika.

Pahor sicer glede prizadevanj za večjo samostojnost Katalonije poudarja, da je to stvar katalonskega ljudstva in Španije, v kar se uradna Ljubljana ne vmešava.

Sprva sicer ni bilo predvideno srečanje Torre s kakšnim predstavnikom državnega vodstva, a kot so pojasnili pri uradu predsednika, se je Pahor za neuraden pogovor s predsednikom Katalonije odločil, ko ga je Torra v začetku tega tedna osebno pisno zaprosil za neuraden sprejem in po telefonskem pogovoru, ki sta ga imela.

S Torro se je srečal tudi predsednik DZ Dejan Židan. "Pozdravil sem predsednika katalonske vlade, ki se z delegacijo mudi na obisku v Sloveniji. Pogovarjala sva se tudi o pomenu dialoga," je tvitnil Židan.

Torra se v Sloveniji mudi na povabilo evropskega poslanca Iva Vajgla (Alde/DeSUS). Med drugim se je sestal še s poslancem SD Matjažem Nemcem, sicer predsednikom odbora DZ za zunanjo politiko, in zainteresiranimi člani tega odbora, gostili pa so ga tudi na Društvu slovenskih pisateljev. V petek se bo med drugim sestal z gospodarstveniki na Gospodarski zbornici Slovenije.

V ljubljanski mestni hiši bo danes ob 17. uri javni pogovor s katalonskim predsednikom, ki ga bosta gostila Vajgl in bivši predsednik republike Milan Kučan.