stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trump: Z Angelo Merkel imava zelo zelo dober odnos

Deli na:
Trump: Z Angelo Merkel imava zelo zelo dober odnos

Foto: Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je po dopoldanskih ostrih kritikah Nemčije danes ob robu vrha zveze Nato v Bruslju izpostavil, da imata z nemško kanclerko Angelo Merkel zelo dobre odnose. "S kanclerko imava zelo zelo dober odnos. Z Nemčijo imamo izjemno dobre odnose," je dejal.

Trump in Merklova sta imela ob robu vrha Nata dvostransko srečanje, ki je bilo po besedah ameriškega predsednika "odlično srečanje", na katerem sta razpravljala o obrambnih izdatkih in trgovini.

Ameriški predsednik je sicer najprej dopoldne ostro kritiziral Nemčijo in ji očital, da je zaradi energetskega sodelovanja z Rusijo, konkretno zaradi plinovoda Severni tok 2, njena ujetnica.

Trump Nemčiji že vseskozi očita tudi, da namenja premalo denarja za obrambo, moti pa ga tudi nemški trgovinski presežek.

Nemška kanclerka kljub kritikam vztraja, da sta Nemčija in Amerika dobri partnerici ter da je treba sodelovanje nadaljevati tudi v prihodnje. S Trumpom sta po njenih besedah razpravljala tudi o migracijah.

V Bruslju so pričakovali nove Trumpove kritike zaradi preskromnih obrambnih proračunov evropskih zaveznic in Kanade, a njegov oster napad na Nemčijo je vseeno presenetil, čeprav je Berlin glavna tarča njegovih očitkov.

Nemčija za obrambo namenja 1,24 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), napovedala pa je povečanje na 1,5 odstotka BDP. Zaveznice so se sicer zavezale k dvema odstotkoma BDP za obrambo. ZDA na primer namenjajo 3,5 odstotka.

Trump zahteva takojšnje povečanje obrambnih proračunov evropskih zaveznic in po nekaterih navedbah celo povračilo stroškov Ameriki, ker že desetletja zagotavlja obrambo stare celine.