Revija Reporter
Svet

Trump trdi, da je njegov odnos s Kim Jong-unom odličen; slabši je s Kitajsko, ki ji očita hekanje Clintonove

STA

30. avg. 2018 6:00

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj obtožil Kitajsko, da otežuje odnose med ZDA in Severno Korejo. Je pa v Beli hiši poudaril, da so njegovi odnosi s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom odlični, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Del težav s Severno Korejo je povezan z trgovinskimi spori s Kitajsko," je dejal Trump.

Kot je dodal, bomo videli, kaj se bo zgodilo s Severno Korejo, je pa v zvezi s Kitajsko moral ukrepati glede trgovine, saj je bila ta resnično nepravična za ZDA. Kritičen je bil do svojih predhodnikov, češ da so zamižali pri tem vprašanju.

Trump je pred tem v nočnem tvitu obtožil Kitajsko, da je vdrla v elektronsko pošto njegove bivše tekmice na predsedniških volitvah Hillary Clinton, vendar za svoje navedbe ni postregel z nikakršnim dokazom.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so odgovorili, da so podobne obtožbe slišali že v preteklosti. "Kitajska je neomajna branilka kibernetske varnosti. Odločno nasprotujemo vsakršni obliki kibernetskih napadov in kraji informacij," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Trump je že večkrat zatrdil, da bi za hekerskimi napadi na Clintonovo in demokratsko stranko lahko stala Kitajska in ne Rusija, s čimer je zanikal ugotovitve ameriških obveščevalnih služb.