Revija Reporter
Svet

Trump naj bi zavrnil izjavo, s katero bi se poklonil McCainu; s pokojnikom se nista marala

STA

27. avg. 2018 16:47 Osveženo: 16:49 / 27. 8. 2018

Deli na:

"Vesolje je prostor za vojskovanje tako kot kopno, zrak in morje," je dejal Donald Trump.

Profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je po poročanju časnika Washington Post zavrnil izjavo, ki so jo ob smrti ameriškega senatorja Johna McCaina pripravili njegovi sodelavci. Namesto te izjave, s katero bi se poklonil McCainu, se je odločil za tvit, v katerem je izrazil sožalje.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, vodja Trumpovega kabineta John Kelly in drugi sodelavci so pripravili izjavo, v kateri so McCaina označili za heroja, so za Washington Post povedali neimenovani uslužbenci Bele hiše.

Izjavo so predstavili predsedniku, da bi jo odobril, vendar jo je zavrnil in dejal, da bi sožalje raje izrazil prek Twitterja. "Moje najgloblje sožalje in spoštovanje družini senatorja Johna McCaina. Naša srca in molitve so z vami," je zapisal Trump.

To, da Bela hiša ni objavila uradne izjave ob smrti republikanskega senatorja, je v javnosti vzbudilo začudenje. So pa podpredsednik Mike Pence, večina ministrov in tudi Sandersova objavili ločene izjave, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Senator ni nikoli maral Trumpa in je tudi povedal, da ga ne želi na svojem pogrebu. Takšen odnos izhaja še iz časa predsedniške kampanje, ko je Trump dejal, da so številni priseljenci iz Mehike kriminalci in "posiljevalci". McCain je tedaj Trumpa obsodil, da s tem "podžiga norce", Trump pa ga je označil za "neumneža", ki je komaj diplomiral na mornariški akademiji v Annapolisu.

Eden najvplivnejših republikanskih senatorjev, ki se je od lani boril s tumorjem na možganih, je umrl v soboto. Star je bil 81 let.