Revija Reporter
Svet

Trumpa ne bo na žalni slovesnosti za Johnom McCainom

STA

28. avg. 2018 6:01

Deli na:

Ameriški predsednik Donald Trump, ki se je po smrti ameriškega senatorja Johna McCaina zaradi "pomanjkanja spoštovanja" znašel pod plazom kritik, je zdaj o smrti senatorja podal uradno izjavo in v njegov poklon naročil izobešanje zastave na pol droga, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kljub najinim razlikam glede politike spoštujem služenje senatorja Johna McCaina naši državi in sem v njegovo čast podpisal naročilo za spust zastave Združenih držav na pol droga do njegovega pogreba," je v izjavi povedal Trump.

Na pol droga bodo skladno s Trumpovo željo v tem obdobju spuščene vse zastave na Beli hiši, javnih zgradbah, vojaške objektih in veleposlaništvih.

Trump je napovedal tudi, da bo imel podpredsednik Mike Pence govor na spominski slovesnosti za McCaina, ki bo v petek potekala v Capitolu v Washingtonu. Predsednika bodo na slovesnosti predstavljali obrambni minister Jim Mattis, vodja Trumpovega kabineta John Kelly in svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

Trump se je po smrti McCaina znašel pod plazom kritik. Po poročanju časnika Washington Post je med drugim zavrnil izjavo, ki so jo ob smrti McCaina pripravili njegovi sodelavci. Namesto te izjave, s katero bi se poklonil McCainu, je sožalje izrazil v tvitu. Poleg tega je Bela hiša v soboto ob novici o smrti senatorja najprej spustila zastavo, včeraj zjutraj pa jo je ponovno izobesila na vrh droga.

McCain, ki se je od julija lani boril z možganskim tumorjem, je umrl v soboto v starosti 81 let. McCain je v svoji politični karieri med drugim dvakrat neuspešno kandidiral tudi za predsednika ZDA. Po nastopu Trumpa na predsedniški položaj je postal eden njegovih najglasnejših kritikov. Senator ni nikoli maral Trumpa in je tudi povedal, da ga ne želi na svojem pogrebu.

Žalne slovesnosti za senatorjem se bodo v njegovi zvezni državi Arizona in v Washingtonu vrstile ves teden, pokopali pa ga bodo v nedeljo v Annapolisu.