Revija Reporter
Svet

"Zmedena" Moskva jezna zaradi Natovega "obrekovanja"

STA

1. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Proruski separatist v Donbassu.

Reuters

Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je na srečanju Nata govoril o "ruski agresiji v Ukrajini", Moskva pa naj bi bila zaradi tovrstnih izjav zmedena.

Moskva je včeraj obsodila izražanje zveze Nata glede dogajanja v Ukrajini kot obrekovanje in menila, da Nato domnevno "agresijo" Rusije v tej državi uporablja kot povezovalen element za svoje članice, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

V Bruslju so se včeraj sešli zunanji ministri držav članic Nata, na srečanju pa je ameriški zunanji minister Rex Tillerson govoril o "ruski agresiji v Ukrajini". Moskva je zaradi tovrstnih izjav zmedena, so zapisali na ruskem ministrstvu.

Izjave o agresiji so po njihovih navedbah še posebej neprimerne le dan po srečanju predstavnikov Rusije in Nata, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zveza Nato in Rusija sta se v četrtek v Bruslju sešli na sestanku na veleposlaniški ravni, na katerem sta druga drugo obvestili o nekaterih vojaških dejavnostih. Po prekinitvi praktičnega sodelovanja z Rusijo zaradi njene priključitve Krima v letu 2014 je bil to četrti sestanek Sveta Nato-Rusija. Trije takšni sestanki so bili lani, četrtkov je bil prvi v tem letu.

Rusija je članice Nata brifirala o treh novih divizijah, ki jih namešča v zahodnem vojaškem okrožju, Nato pa je Rusijo obvestil o štirih bataljonih, ki jih v sklopu krepitve odvračalne drže namešča na vzhodu Evrope.

Sestanek je sicer znova potrdil temeljne razlike med stranema. Še vedno je bilo očitno nestrinjanje glede krize v Ukrajini.